Στην αυξανόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προσδοκίες της Αθήνα για στήριξη από την Ευρώπη αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal με τον τίτλο «Για την Ελλάδα η ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν τελείωσε ποτέ».

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, πολλοί πιστεύουν ότι, καθώς οι Έλληνες προστάτευσαν την Ευρώπη στο μακρινό παρελθόν, ενώ συνεχίζουν και σήμερα να φυλάσσουν τα ανατολικά σύνορα της ηπείρου, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να το ανταποδώσουν με τη σημερινή τους στήριξη.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος, ο οποίος υπογράφει το άρθρο, θυμίζει τον ιστορικό θρίαμβο στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πΧ, όταν 300 ελληνικά πλοία νίκησαν έναν περσικό στόλο τέσσερις φορές μεγαλύτερο και αναφέρει ότι σχεδιάστηκε σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα για την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία. Μεταξύ αυτών και η παράσταση της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου στην Επίδαυρο τον Ιούλιο.

Η παρ’ ολίγον… επανάληψη της ναυμαχίας

«Λίγες ημέρες πριν από την παράσταση στην Επίδαυρο η Ελλάδα ετοιμαζόταν για επανάληψη της ναυμαχίας» αναφέρει, θυμίζοντας ότι την 21η Ιουλίου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Για δύο ημέρες το ελληνικό και το τουρκικό πολιτικό ναυτικό ήταν σε θέση μάχης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πριν υπάρξει γερμανική παρέμβαση, η οποία οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει την αναστολή της αποστολής».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ένταση κλιμακώνεται σταδιακά επί χρόνια στο Αιγαίο και ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν ότι ο κίνδυνος έχει ήδη κορυφωθεί, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Γαλλίας ως η μόνη χώρα της ΕΕ που εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου.

Φύλακες των συνόρων της Ευρώπης

Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος «από την εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και έπειτα οι Έλληνες θεωρούν ότι φυλάσσουν τις ανατολικές πύλες της Ευρώπης», ενώ προσθέτει πως ο Αισχύλος, βετεράνος της μάχης, υπογράμμισε τη διαφορά ανάμεσα στα πολιτικά συστήματα της δημοκρατικής Αθήνας και της μοναρχικής Περσίας.

Το Αιγαίο συνέχισε επί αιώνες να είναι το σύνορο Ευρώπης – Ασίας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι «αυτό το γεωπολιτικό ρήγμα παραμένει αδρανές από το 1923, όταν η Συνθήκη της Λωζάνης όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Ελλάδας και της Τουρκίας». Ωστόσο τώρα «επιστρέφει στη ζωή, σαν υποθαλάσσια τεκτονική πλάκα, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να διευρύνει τα θαλάσσια όρια της βαθιά στη Μεσόγειο».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε στη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας το 2010, οι εταίροι της Ευρωζώνης χορήγησαν δάνεια έκτακτης ανάγκης με αυστηρούς όρους για τον προϋπολογισμό. Τότε, θυμάται, ένας πρώην επικεφαλής της Αεροπορίας, του οποίου η σύνταξη κόπηκε στο μισό του είπε: «Δεν θυμούνται τη Σαλαμίνα; Δεν θυμούνται τον Μαραθώνα; Δεν αξίζουν αυτές οι μάχες να τις σκεφτόμαστε σήμερα; Δεν μπορούν να είναι λίγο πιο «μαλακοί» μαζί μας  σήμερα οι Ευρωπαίοι, που τους προστατεύσουμε τότε;».

Την άποψη αυτή, όπως προσθέτει, συμμερίζονται πολλοί στην Ελλάδα σήμερα. «Όπως και το 480 πχ, σήμερα οι Έλληνες αντιμετωπίζουν έναν αντίπαλο με υπεροχή στο στόλο. Απέναντι στον νέο στόλο φρεγατών της Τουρκίας είναι πολεμικά πλοία της Ελλάδας έως και 50 ετών».