Ο αναξιόπιστος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που μέχρι χθες έλεγε πως στη διένεξη δυο μελών του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν επεμβαίνει, ξαφνικά πρότεινε τη δημιουργία ενός οργάνου, που θα αντιμετωπίζει διενέξεις.

Ταυτόχρονα κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά τους. Σίγουρα αυτή η θέση δεν είναι δική του. Μάλλον είναι η επιθυμία της Αμερικής, η οποία κάνει κουμάντο μέσα στη Συμμαχία, καθόσον καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της.

Όμως ο πρωθυπουργός , κ. Κ. Μητσοτάκης είπε ευθαρσώς ότι , αν δεν φύγει από την ανατολική Μεσόγειο το σύνολο των τουρκικών πλοίων, δεν κάθεται η Ελλάδα στο τραπέζι. Τελεία και παύλα.
Οι Τούρκοι όμως δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν κάτι τέτοιο και έτσι ανακοίνωσαν πως η Ελλάδα είναι εκείνη, που δεν θέλει τις συνομιλίες , γιατί δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Σκέτη τρέλα. Με άλλα λόγια, «εκεί που μας χρωστούσαν, τώρα ζητάνε και τα βόδια».

Αλλά ενώ η Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. , που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα και αναγνώρισε τα δίκαια της χώρα μας, κάλεσε την Τουρκία, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσουν βαριές κυρώσεις, τις οποίες δεν ονόμασε ακριβώς, αλλά άφησε την εκτέλεσή τους να αποφασισθεί και να εφαρμοσθεί από τη Σύνοδο των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε. στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Το πόσο όμως θα συναινέσουν για την εφαρμογή αυτών των μέτρων εναντίον της Τουρκίας οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε., είναι αμφίβολο, γιατί άρχισαν να μιλούν στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, για τα ιδιαίτερα συμφέροντα, που έχουν με τη χώρα αυτή.

Από την άλλη μεριά η Ελλάδα ενισχύεται με νέους εξοπλισμούς, κυρίως από τη Γαλλία και εν μέρει τη Γερμανία, περιμένοντας να έρθει η μέρα της Συνόδου των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε.

Όμως τελευταία, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έβγαλαν κι άλλο φασούλι, που μπορεί να επηρεάσει την καθαρή απόφαση της αναφερθείσας Συνόδου των πρωθυπουργών της Ε.Ε.. Δηλαδή, λένε πως η Τουρκία, μπορεί να εκβιάσει τα μέλη της Ε.Ε. με την αποστολή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών , που έχει στη χώρα της, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις τους.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο και πολλοί Ευρωπαίοι κάνουν πίσω, τότε η όλη προσπάθεια για συνετισμό της Τουρκίας θα πέσει στο κενό και θα επιτρέψει στον Ερντογάν να γίνει ακόμη πιο επιθετικός.

Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα εξαρτηθεί απόλυτα από τη στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Επ’ αυτού δεν υπάρχει κανέναν εχέγγυο, παρά μόνο η πίστη μας πως θα τύχουμε συμπαράστασης.
Εδώ αναφύει η ερώτηση, αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πρόσθετο;

Εφαρμογή του καταστατικού του ΝΑΤΟ

Στις 19/8/20 είχαμε δημοσιεύσει σ’ αυτή την εφημερίδα ένα άρθρο με τίτλο, «Η κρίση του ΝΑΤΟ». Εκεί αναφέραμε πως το κάθε μέλος της Συμμαχίας, μετά 10 χρόνια από την ίδρυσή της , μπορεί να επικαλεσθεί τα άρθρα 4, 9 , 12 του καταστατικού της και να ζητήσει να συνέλθει το μόνιμο Συμβούλιο της Συμμαχίας, όπου μπορεί να απαιτήσει την τροποποίηση των στόχων του καταστατικού της συμμαχίας, στο ότι αυτή θα είναι αναγκασμένη να αναλαμβάνει επιτακτικά τη ρύθμιση των διενέξεων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων Μελών της συμμαχίας. Προς τούτο εκλέγεται από το σώμα Ειδική Επιτροπή Διευθετήσεων / Λύσεων, η οποία εξετάζει εν ευθέτω χρόνω τα προκύψαντα προβλήματα, προτείνοντας συγχρόνως την επιβαλλόμενη λύση στα πλαίσια και τους κανόνες τόσο του ΟΗΕ, της Συμμαχίας, όσο και του Διεθνούς Δικαίου.

Οι προτάσεις εισάγονται και συζητούνται στην Ολομέλεια της Συμμαχίας και επιβάλλονται στα αντιμαχόμενα Μέλη, που οφείλουν να εφαρμόσουν. Σε αντίθετη περίπτωση Μέλος, που δεν αποδέχεται τις αποφάσεις, υποχρεούται , όπως αποχωρήσει από τη Συμμαχία. .

Το θέμα της Τουρκίας δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, ώστε είναι σκόπιμο η χώρα μας να κυνηγήσει οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της.