Το Νοέμβριο ευελπιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα έχει το εμβόλιο για τον κοροναϊό που θα βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της πανδημίας και θα επαναφέρει την κανονικότητα στην υφήλιο.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, 30 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη μέλη έως τα τέλη του χρόνου. Για τη χώρα μας αναμένεται σε πρώτη φάση να εξασφαλιστούν 600.000 δόσεις.

Στα τέλη του 2020 το εμβόλιο

Τρεις εταιρίες βρίσκονται στα τελευταία στάδια ερευνών, όμως της κούρσας προηγείται εκείνο της Οξφόρδης. Οι εξελίξεις για το θέμα του εμβολίου συζητήθηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις στα κράτη μέλη με στόχο να φτάσουν τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις. Προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εκείνο που όλοι περιμένουν να δουν είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού παγκοσμίως.

Στο μεταξύ, ξεκινά άμεσα και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η συνταγογράφηση. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλή λοίμωξης, δηλαδή covid και γρίπης.