Συγκλονίζει η μαρτυρία της η Τάνια – Τζόια Τσάουντρι, πρώην σύζυγος του Ιωάννη Γεωργιλάκη που έμεινε γνωστός ως «ο τζιχαντιστής από την Κρήτη».

Η 36χρονη γυναίκα, η οποία έχει καταγωγή από το Μπαγκλαντές και μετακόμισε με την οικογένεια της στο Λονδίνο όταν ήταν 17, περιγράφει στον Guardian πώς γνώρισε τον Ελληνοαμερικάνο Γεωργιλάκη – γνωστό και ως Τζον Γεωργέλας – μέσα από ένα dating app για μουσουλμάνους.

«Είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης, ήξερε πολλές γλώσσες και φαινόταν έξυπνος. Τον θαύμαζα», θυμάται.

Η Τάνια παντρεύτηκε τον Γεωργιλάκη εν μέρει για να ξεφύγει από το καταπιεστικό της οικογενειακό περιβάλλον και μετακόμισε μαζί τους στις ΗΠΑ, όπου σύντομα απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί.

Όσο όμως η Τάνια απολάμβανε τη νέα της ελευθερία στις ΗΠΑ, τόσο πιο πολύ ο σύζυγός της γινόταν όλο και πιο ριζοσπαστικός. Το 2006, κατηγορήθηκε ότι χάκαρε την ιστοσελίδα μιας ομάδας υπέρ του Ισραήλ και πήγε φυλακή για 3 χρόνια.

Η ίδια δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι βρισκόταν σε έναν τοξικό γάμο, οπότε δεν πήρε ακόμη την απόφαση να τον χωρίσει.

Αφού ο Τζον Γεωργέλας βγήκε από τη φυλακή με αναστολή, πήρε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του πρώτα στην Αίγυπτο και μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Ήθελε να πάει στη Συρία, αλλά η Τάνια δεν ήθελε τα παιδιά τους να ζήσουν σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Επειδή όμως η οικογένεια δεν είχε αρκετά χρήματα για να μείνει στην Πόλη, ο Γεωργιλάκης είπε ψέματα στη σύζυγό του να μετακομίσουν στην Αντιόχεια. Στην πραγματικότητα, όμως, κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Συρία.

Όταν πέρασαν στη Συρία, η έγκυος τότε Τάνια ειδοποίησε αμέσως το FBI, το οποίο ακολουθούσε τα ίχνη του τζιχαντιστή από την Κρήτη εδώ και χρόνια. Της είπαν να γυρίσει αμέσως στις ΗΠΑ, για να μην κατηγορηθεί και αυτή ως μέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Αυτό προκάλεσε τσακωμούς στο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονός ότι η Τάνια αρνούνταν να φορέσει νικάμπ για να καλύψει το πρόσωπό της.

Αν και δέχτηκε πίεσης από τους φίλους του να τη χωρίσει, ο Τζον τελικά έδειξε έλεος και έστειλε την Τάνια με τα παιδιά τους πίσω στις ΗΠΑ. Η επιστροφή βέβαια δεν ήταν εύκολη καθώς οργανώθηκε παράνομα με διακινητή και είχε πολλές αντιξοότητες.

Τελικά, η Τάνια έμαθε πέρσι ότι ο πρώην σύζυγός της είναι νεκρός. Η Τάνια – Τζόια Τσάουντρι ζει πλέον στο Τέξας των ΗΠΑ, πολύ κοντά στους γονείς του πρώην άντρα της, και έχει ξαναπαντρευτεί.

Πάντως, μπορεί η Τάνια να υποστηρίζει τα παραπάνω, αλλά και η ίδια έχει κατηγορηθεί ότι κάποτε υποστήριζε το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Γεωργιλάκης

Ο Ιωάννης Γεωργιλάκης – γνωστός και ως Τζον Γεωργέλας – ήταν Αμερικανός πολίτης, ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1983 στο Τέξας των ΗΠΑ.

Παιδί μιας συντηρητικής οικογένειας Ελλήνων με ρίζες από την Κρήτη, ο Τζον Γεωργελάς είχε γαλουχηθεί με στρατιωτική πειθαρχία. Ο πατέρας του Τίμοθι ήταν γιατρός και απόφοιτος της φημισμένης στρατιωτικής Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ στις ΗΠΑ. Ο νεαρός μεγάλωνε με βαθιά ριζωμένες μέσα του τις διδαχές του χριστιανισμού.

Όλα όμως άλλαξαν, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τον Νοέμβριο του 2001 ασπάστηκε το Ισλάμ και «υιοθέτησε» το όνομα Γιάχγια Αμπού Χασάν, «αποκηρύσσοντας» γονείς και παρελθόν. Την ίδια χρονιά ταξίδεψε στη Συρία για να μελετήσει αραβικά. Κατά την παραμονή του στη Δαμασκό γνώρισε μια ομάδα Βρετανών μουσουλμάνων, οι οποίοι τον μύησαν στον τζιχαντισμό.

Όταν παντρεύτηκε την Τάνια – Τζόγια Τσάουντι και μετακόμισαν στις ΗΠΑ, θέλησε να γίνει ιμάμης. Ωστόσο, ακόμα και εκεί οι απόψεις του θεωρούνταν πολύ ακραίες καθώς πίστευε στην αναγέννηση του χαλιφάτου.

Δεξί χέρι του Αλ-Μπαγκντάντι

Όταν η συζύγος του τον εγκατέλειψε, ο Γεωργιλάκης παρέμεινε στη Συρία και πολέμησε στην πρώτη γραμμή.

Τραυματίστηκε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλος για το μέτωπο, όμως ήταν ο ιδανικός για να αναλάβει την προπαγάνδα της οργάνωσης.

Από τους τζιχαντιστές θεωρούνταν εξαίρετος θεολόγος και άριστος γνώστης του Κορανίου, του ισλαμικού νόμου της Σαρία, της κλασικής αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια, συνδέθηκε με τον αυτοανακηρυγμένο χαλίφη Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο νέος επίσημος εκπρόσωπός του και στην ουσία δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε ο Άμπου Αλ Χασάν Αλ Μουχατζίρ, δηλαδή τον Ιωάννη Γεωργιλάκη.

Μυστήριο με τον θάνατό του

Μετά την περσινή εξόντωση του αρχηγού του ISIS, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος των Τζιχαντιστών Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ έπεσε νεκρός.

Υπάρχει, ωστόσο, η φήμη ότι ο Γεωργιλάκης δεν έγινε ποτέ ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ και σκοτώθηκε το 2017, σε ηλικία 33 ετών, πολεμώντας τον συριακό στρατό στην έρημο της ανατολικής Συρίας, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Ήταν γνωστός και με το όνομα Γιαχία αλ Μπαχρούμι.