Η συνάντηση στο Παρίσι, την παραμονή του MED7 (στην Κορσική) ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνεται από διπλωματικές αλλά και από στρατιωτικές πηγές σημαντική. Και τούτο γιατί πρόκειται, όπως μαθαίνω, να υπογραφεί η ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας η οποία ενεργοποιείται σε περίπτωση ανάγκης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης…

***

Εδώ και μήνες ετοιμαζόταν αυτή η συμφωνία και δεν ήταν καθόλου τυχαίο για την πρόοδο της η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχθές  η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι δύο υπουργοί συζητούσαν με κάθε ευκαιρία και συντόνιζαν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταλούν τα  γαλλικά πλοία στη ΝΑ Μεσόγειο, στην κρίσιμη περίοδο με την κρίση του Oruc Reis, να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία, να προσγειωθούν στη Σούδα τρία Rafale προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις στην Κύπρο με τα ελληνικά F-16. Ολες αυτές τις ημέρες γίνονταν κρίσιμες διατυπώσεις, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία περιλαμβάνει μαθαίνω, και ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέα όπλα και αμυντικό υλικό.

***

Τη  επομένη, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Κορσική η MED 7 που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μακρόν με τη συμμετοχή επτά μεσογειακών χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση των 7 ηγετών στην οποία κατά κύριο λόγο  θα συζητηθεί η τουρκική επιθετικότητα στην ΝΑ Μεσόγειο έναντι δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

***

Εμβόλιο για Covid-19 ίσως τον Νοέμβριο

Ας ξεκινήσω με τα καλά νέα στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού: Μήνας – ορόσημο στη μάχη που δίνει ο πλανήτης με τον κορωνοϊό μπορεί να αποδειχτεί ο Νοέμβριος, αφού αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού. Πρόκειται για το όπλο που περιμένει ο κόσμος για να απαλλαχθεί από την πανδημία, που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στις ζωές μας. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρία, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου, δηλαδή ακόμα και τον Νοέμβριο.

***

Συγκεκριμένα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη-  μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

***

Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 200 κρούσματα

Πάμε τώρα στα κακά νέα: Αυξητική τάση ακολουθούν για 4η συνεχόμενη ημέρα μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό να μένει και πάλι πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων οι 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Παρά ταύτα οι ειδικοί λένε πως ακόμα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Και τούτο γιατί όλο και μικρότερες ηλικίες νοσηλεύονται (και αυτές όχι με βαριά συμπτώματα) και οι ημέρες νοσηλείας τους είναι πολύ μικρότερες από τις ημέρες νοσηλείας του Μαρτίου.

***

Και ο Παυλόπουλος στο Καστελόριζο

Τελικά, μου φαίνεται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ή ανταγωνίζεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την ακολουθεί. Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Καστελόριζο ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσής του, δηλαδή στις 13 Σεπτεμβρίου και λίγες ημέρες αργότερα θα βρεθεί στο Καστελόριζο και ο κ. Παυλόπουλος; Η Πρόεδρος θα μεταβεί στο ακριτικό αυτό νησί κάνοντας μία κίνηση μείζονος συμβολισμού, προσκεκλημένη του δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου. Ο τέως Πρόεδρος θα παραστεί στο Καστελόριζο  στις 16 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση που οργανώσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τοι Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη.

***

Είναι πολύ πιθανόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραμείνει για άλλη μία μέρα στο Καστελόριζο. Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν (εκτός απροόπτου) τα σχολεία για να επισκεφθεί σχολείο του ακριτικού αυτού νησιού.

***

Κινέζος αξιωματούχος στην Αθήνα

Μετά από απουσία πολλών  μηνών έκανε την εμφάνισή της σε ιστό του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία μια σημαία ξένου κράτους. Συνήθως το ξενοδοχείο αυτό τοποθετεί τη σημαία  κράτους όταν φιλοξενεί σημαντικό  πρόσωπο, ήτοι Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό ή τέλος πάντων σημαντικό πολιτικό. Η σημαία είναι της Κίνας. Ποιος λοιπόν σημαντικός Κινέζος βρίσκεται στην Αθήνα και γιατί; Εμαθα ότι πρόκειται για τον Yang Jiechi σημαντικό μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέμα της συζήτησης τα ναυτιλιακά. Θα ακολουθήσει γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσουν οι υπουργοί κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός  Οικονομικής Διπλωματίας Κ. Φραγκογιάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

***

Αγροτοβιομηχανικό πάρκο στην Αίγυπτο

Αρχισαν βλέπετε να έρχονται όλο και περισσότεροι ξένοι επίσημοι στη χώρα μας που δεν έρχονταν εξαιτίας της πανδημίας. Μαθαίνω ότι την προσεχή εβδομάδα έρχεται ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου Αλ Μουνζεχίν, για να υπογράψει συμφωνία με ένα όμιλο στην Ελλάδα για τη δημιουργία στην Αίγυπτο ενός αγροτοβιομηχανικού πάρκου εκτάσεως 220.000 στρεμμάτων.

***

Η Ντεκώ αλλάζει τα φώτα της Ακρόπολης

Ηταν όντως εντυπωσιακό αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 2ας Σεπτεμβρίου στην Ακρόπολη. Ξαφνικά ο Ιερός Βράχος άλλαξε χρώμα. Ηταν η στιγμή που γινόταν η δοκιμή για τον νέο φωτισμό, τον λαμπρό και όχι αυτόν με τον κίτρινο που είχε έως τώρα. Μετά από 10 μήνες προετοιμασίας άλλαξαν τα φώτα στην Ακρόπολη με την υπογραφή της  φημισμένης σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ. Με δυο λόγια αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες τύπου HID, με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για τουλάχιστον 25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης και με πολλά διαφορετικά σενάρια φωτισμού. Να σημειώσω, όπως ειπώθηκε στον αρχικό σχεδιασμό, ότι ο νέος φωτισμός (που θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες) επιτυγχάνει την ανάδειξη μνημείων, τονίζει  την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης και μειώνει κατά 40% τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων. Τον προηγούμενο φωτισμό τον σχεδίασε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο Πιέρ Μπιντό.