Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει στην άρνησή του να συναντήσει ομάδα συγγενών θυμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η ομάδα βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, σχετικά με τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ομάδα Covid-19 Bereaved Families for Justice UK, που εκπροσωπεί 1.600 οικογένειες θυμάτων, έχει απευθύνει έκκληση για άμεση δημόσια έρευνα γύρω από την απόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία και έχει αποστείλει εξώδικα προκειμένου να πιέσει για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Η ομάδα τονίζει ότι αυτή η κίνηση δεν ισούται με μήνυση, ενώ έχει επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην απαιτηθούν τέτοια μέτρα.

Πληγωμένοι και θυμωμένοι οι πενθούντες

Η Ντέμπορα Ντόιλ, μέλος της ομάδας, αναφέρει ότι αισθάνθηκε πληγωμένη και θυμωμένη από την αντίδραση του Τζόνσον. «Αν μας συναντήσει, δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στα δικαστήρια. Του γράψαμε στις αρχές Ιουνίου ζητώντας του να μας συναντήσει για τα αιτήματά μας. Πέντε γράμματα αργότερα και είναι η πρώτη φορά που μας απαντά».

Πρόσθεσε ότι ήταν θυμωμένη με τις διατυπώσεις του Τζόνσον: «Αντιμετωπίσαμε πολλή κοροϊδία στο παρελθόν. Λένε «θέλετε αποζημίωση, θέλετε να πάτε την κυβέρνηση στα δικαστήρια, όλο αυτό θα κοστίσει μια περιουσία»… Δεν θέλουμε να κινήσουμε τέτοια διαδικασία. Είμαστε οικογένειες που πενθούν. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να μιλάω στα ΜΜΕ επειδή θέλω να θρηνήσω με τη μαμά μου και δεν θέλω και άλλοι άνθρωποι να περάσουν τα ίδια λίγο καιρό αργότερα».

«Θέλουμε να ετνοίσουμε τα διδάγματα»

Η μητέρα της Ντόιλ, Σίλβια Γκρίφιθς, πέθανε σε οίκο ευγηρίας στις 16 Απριλίου. Η Ντόιλ πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά διδάγματα από την μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας. «Αυτό είναι που επιδιώκουμε. Δεν κάνουμε πολιτική. Δεν είναι επίθεση στην κυβέρνηση. Τους ζητάμε να μας βοηθήσουν με τις διαδικασίες».

Η Τζο Γκούντμαν, συνιδρύτρια της ομάδας, τόνισε ότι δεν βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, νιώθει ότι οι οικογένειες έχουν ταξινομηθεί ως «το λάθος είδος ανθρώπων σε πένθος. Ο πρωθυπουργός θέλει να συναντιέται μόνο με πενθούντες που δεν του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις».

Σημειώνει ότι η ομάδα βίωσε τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, και αυτά είναι που θέλει να μοιραστεί, «από τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας, μέχρι τον ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό – αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να αποκομίσει σημαντικά μαθήματα και να σώσει ζωές».

Ο πρωθυπουργός αρχικά είχε συμφωνήσει να συναντήσει την ομάδα, μετά από πρόκληση που δέχθηκε σχετικά σε ζωντανό δελτίο ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα. Τότε ανέφερε ότι «δεν ήταν ενήμερος» για τις επιστολές στις οποίες ζητούσαν να συναντηθούν μαζί του για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, προσθέτοντας ότι «φυσικά» και θα ήταν πρόθυμος να τους συναντήσει.

Ωστόσο, σε επιστολή που επιδείχθηκε στον Guardian την Τρίτη, ο Τζόνσον αρνείται να συναντήσει εκπροσώπους της ομάδας, λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν είναι εφικτό».

Την Τετάρτη, ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε από τον Τζόνσον να το ξανασκεφτεί.

«Είχα την τιμή να συναντηθώ με τις οικογένειες στις 15 Ιουλίου. Οι ιστορίες τους για τις οικογενειακές τους απώλειες από τον κοροναϊό με συγκλόνισαν», δήλωσε. «Ο πρωθυπουργός θα καταλάβει τη σύγχυση και τον πόνο τους για το γεγονός ότι είπε άλλα πράγματα στις κάμερες και άλλα στους ίδιους. Τον παροτρύνω να κάνει το σωστό και να βρει τον χρόνο να συναντήσει αυτές τις οικογένειες που θρηνούν».

Για δικαστική διαμάχη κάνει λόγο ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον απάντησε ότι ήταν «τυπική» συμπεριφορά του Στάρμερ να παρουσιάσει την επιστολή του ως άρνηση να συναντήσει οικογένειες πενθούντων, αλλά συμπλήρωσε ότι θα συναντήσει τις οικογένειες μόνο όταν δε θα αποτελούν αντιδίκους της κυβέρνησης.

«Θα χαρώ να συναντήσω τις οικογένειες των πενθούντων και συμπάσχω βαθιά με όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα από την πανδημία. Όλοι νιώθουμε τον πόνο και το πένθος τους», τόνισε. «Όμως φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αντιδικία με την κυβέρνηση. Φυσικά και θα συναντηθώ μαζί τους, όταν η δικαστική διαμάχη ολοκληρωθεί».

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί επί της αρχής ότι θα διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα, όμως παλιότερα έχει δηλώσει ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφιερώσουμε τόσο πολύ από τον χρόνο των αρχών σε μια έρευνα».

Πηγή: www.theguardian.com