Την εκτίμηση ότι πρόθεση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, επαναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει. «Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

Στη συνέντευξη που έδωσε-μετά την παραίτησή του- στο Cnn Greece, ο κ. Διακόπουλος αναφέρει ότι ο Ερντογάν έχει απασφαλίσει, όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών.

«Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο ναύαρχος.

Για την επίλυση των προβλημάτων στα ελληνοτουρκικά αναρωτήθηκε πως «αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει πού το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησής του, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα από όσα έχει κάνει, προσθέτοντας ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πρέπει να έχουν πάντα έτοιμη την παραίτησή τους.