Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που έχει την προσωπική του σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η κίνησή του να προτείνει αργά το απόγευμα της Τρίτης σε σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για γραμματέα του κόμματος ανατρέπει δεδομένα και σταθερές και δημιουργεί μια νέα κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τον στενό του συνεργάτη και ένα από τα πρόσωπα που εκτιμά ιδιαίτερα για τη θέση του γραμματέα, μια απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει η Κεντρική Επιτροπή στην προσεχή της συνεδρίαση.

Η αλλαγή του γραμματέα με την άμεση τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη είναι το πρώτο βασικό σήμα του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στο κόμμα με τον ανασχηματισμό των τομεαρχών.

Ο Π. Σκουρλέτης είχε εκφράσει εδώ και μήνες την επιθυμία να αφήσει το πόστο του γραμματέα, θέλοντας να διευκολύνει την ηγεσία στις αλλαγές που θα ήθελε να κάνει. Ο γραμματέας του κόμματος βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο, αν και αρκετές επιθέσεις και επικρίσεις ήταν άδικες, καθώς δεν βοηθήθηκε από μεγάλο αριθμό βουλευτών.

Η επόμενη δύσκολη πολιτικά περίοδος θα βρει τον Π. Σκουρλέτη στη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αυτή που είχε ο Δ. Τζανακόπουλος, και επί της ουσίας θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Νέος εκπρόσωπος του κόμματος

Η άλλη κίνηση που αποφάσισε ήταν η αλλαγή του εκπροσώπου του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης που σήκωσε επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιθυμούσε αξιοποίηση σε άλλο πόστο. Αν και τα πήγε καλά στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Χαρίτσης που είναι και βουλευτής Μεσσηνίας θα τοποθετηθεί στη θέση τομεάρχη παραγωγικού υπουργείου και θα παραμείνει στη στενή προεδρική ομάδα.

Για τη θέση του προορίζεται ο Νάσος Ηλιόπουλος, πρόσωπο της νεώτερης γενιάς και από τα στελέχη που θα είναι στη «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο.

Η περίπτωση του Νάσου Ηλιόπουλου αποτελεί σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό, με πλήρη αναδιάταξη στο εσωτερικό του κόμματος.

Το θέμα όμως με τον Ν. Ηλιόπουλο είναι να πειστεί να αναλάβει τελικά την εκπροσώπηση του κόμματος, καθώς ο ίδιος φέρεται ακόμα να έχει ενστάσεις. Με βάση όσα λέει, προτιμά να παραμείνει στο Δήμο Αθηναίων όπου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και δημοτικός σύμβουλος.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επίσης θα τεθεί και το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είναι απίθανο να γίνει εντός του 2020

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει αναβολή του για το καλοκαίρι του 2021 λόγω του υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, αν και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για ψηφιακό συνέδριο που όμως δεν έχουν πολλούς υποστηρικτές.