Ημέρα ανακοινώσεων θα είναι η σημερινή σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων καθώς η υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει στις 4 το απόγευμα την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων καθώς και όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε μία χρονιά που προμηνύεται δύσκολη.

Η κυβέρνηση και η επιτροπή λοιμωξιολόγων προβληματίζονται ακόμη και στο «παρά πέντε» της έναρξης του σχολικού έτους για το ποια είναι η ασφαλέστερη ημερομηνία.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου καθώς ακόμη επιστρέφουν εκδρομείς και φοβούνται μήπως με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων υπάρξουν κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων είτε από εκπαιδευτικούς είτε από ασυμπτωματικούς μαθητές.

Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη, η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψηφίζει» την 14η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 4 το απόγευμασε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα συμμετέχουν η υπουργός Παιδείας Νίκκη Κεραμέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη ήταν η εν λόγω απόφαση, είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εμφανίστηκαν να διαφωνούν μεταξύ τους τόσο για το πότε, όσο και για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες πρέπει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα όλο το σχέδιο για την έναρξη των μαθημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα ολοήμερα σχολεία ώστε να γνωρίζουν οι γονείς από ποια ημερομηνία θα λειτουργήσουν τα σχολεία με διευρυμένο ωράριο.

Όλα δείχνουν 14 Σεπτεμβρίου

Τελικά, όπως όλα δείχνουν, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν στον αέρα, φαίνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων «κλειδώνει» για τις 14 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με διαφορετικές απόψεις κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Νίκος Σύψας, εισηγήθηκαν το άνοιγμα των σχολείων στις 7 του μηνός ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος καθώς δεν αποκλείεται τα σχολεία να χρειαστεί να ξανακλείσουν τον χειμώνα.

Άλλοι πάλι προκρίνουν την 14η Σεπτεμβρίου καθώς θεωρούν ότι δεν θα έχουμε προλάβει να δούμε τα αποτελέσματα όσων επιστρέφουν τώρα από τις διακοπές.

Από την άλλη πλευρά, ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής,  Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA φάνηκε να είναι από αυτούς που στηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, για άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικός όγκος εκδρομέων που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα, νομίζω ότι κρίνεται καλύτερη ημερομηνία η 14η Σεπτεμβρίου για την έναρξη των σχολείων».

Μαζί με τον κ. Γώγο, φαίνεται να συντάσσεται και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου».

Αγωνία σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Για πολλούς, σημασία δεν έχει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά το πότε. Η Ομοσπονδία Γονέών και Κηδεμόνων Αττικής, ολοκληρώνοντας το συνέδριό της, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας:

  • 15μελή τμήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
  • απολύμανση σχολείων κατά τη διάρκεια και μετά το μάθημα
  • προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών καθαριότητας και απολύμανσης
  • μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του Κράτους.

Ανοίγουν  οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, ανοίγουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:

  1. Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  2. Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  3. Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο
  4. Ειδική μέριμνα για τη σίτιση