Τη δική του απάντηση σε όσους διαφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως «ξέρουμε ότι τα παιδιά μπορούνε να κολλήσουν τον ιό», ωστόσο επέμεινε σε αυτό που έχει πει και στο παρελθόν πως «μελέτες με αντισώματα και με επαρκή τεκμηρίωση, δείχνουν πως αυτό γίνεται σε μικρότερο ποσοστό στα παιδιά κάτω των 12 ετών». Παράλληλα, εξήγησε πως «πρόσφατη μελέτη των τελευταίων ημερών με 651 παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τον μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου».

«Περισσότερα τα οφέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρά της απουσίας από το σχολείο»

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «τα παιδιά μας θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία, παρά από την απουσία από το σχολείο».

«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία» συνέχισε.

«Είναι σημαντική η παρουσία των παιδιών στη εκπαιδευτική διαδικασία για την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων» εξήγησε.

«Επιπλέον οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων» είπε.

«Μπορεί να αναζητηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας»

Όμως αναφορικά με την διαδικτυακή εκπαίδευση είπε πως «μπορεί να αναζητηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν, είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε κάποιες επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές».

«Θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό» τόνισε και συμπλήρωσε πως «φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης οργανωμένης διαδικτυακής εκπαίδευσης εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Φυσικά και πρέπει να εξασφαλιστεί αυτό στην περίπτωση παιδιών που δεν είναι δυνατή η προσέλευσή τους στο σχολείο, λόγω σοβαρού νοσήματος».

Τέλος, εξήγησε πως «από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προκύπτει ότι η ανατολή λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα, δεν φαίνεται να συμβάλει αποτελεσματικά στο περιορισμό της διασποράς του ιού και δεν προσφέρει επιπλέον προστασία για την υγεία των παιδιών».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, βάζοντας τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών σχετικά με την οριστική ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε πως όλες οι σχολικές βαθμίδες θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως συμπλήρωσε, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Ειδικότερα, προβλέπεται η παροχή δύο υφασμάτινων μασκών ανά παιδί. Έχουν δοθεί προδιαγραφές για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο, πυκνή ύφανση αλλά λεπτή ίνα για να είναι πιο άνετη για τα παιδιά.

Η απουσία μαθητών ή εκπαιδευτικών δεν θα προσμετράται, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αν νοσούν από τον νέο κοροναϊό ή είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στην περίπτωση αυτή θα εφαρμόζεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.