Μέρα με τη μέρα μακραίνει η λίστα με τις περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί mini lock down και ήδη έχουν φτάσει τις οκτώ.

Ξεκινώντας με τη Λέσβο, τον Αύγουστο εντοπίστηκαν 104 κρούσματα. Τα 58 από αυτά, μάλιστα, επιβεβαιώθηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Ακολουθούν η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος. Έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται επίσης στη Ζάκυνθο, τη Χαλκιδική και τα Χανιά, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης σε ειδικό καθεστώς μπήκε και το Ηράκλειο.

Τι ισχύει

Στις «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν ανασταλεί όλες οι εκδηλώσεις, ενώ απαγορεύεται και η συνάθροιση άνω των 9 ατόμων.

Σε εστιατόρια και μπαρ εκτός από το περιορισμένο ωράριο ο μέγιστος αριθμός τόμων ανά τραπέζι είναι 4 άτομα. Τα έκτακτα μέτρα για ωράρια και συναθροίσεις έχουν επιβληθεί σε 18 ακόμη περιοχές.

Πρώτη ημέρα μέτρων στο Ηράκλειο

Η εικόνα του Ηρακλείου ήταν σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη των Χανίων, δηλαδή οι Ηρακλειώτες προσαρμόστηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα από την πρώτη ημέρα στην εφαρμογή των μέτρων. Οι άνδρες της αστυνομίας περιορίστηκαν σε συστάσεις, ενώ τα μέτρα τήρησαν και οι τουρίστες.

Για 14 ημέρες η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ήδη από την πρώτη ημέρα επιβολής των νέων περιορισμών να τηρεί το μέτρο.

Τα 87 κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο στην Π.Ε. Ηράκλειου έφεραν τους νέους περιορισμούς. Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις όπως πάρτι, πανηγύρια, λιτανείες και λαϊκές αγορές και απαγορεύεται να βρεθούν στον ίδιο χώρο, ιδιωτικό η δημόσιο, περισσότερα από 9 άτομα.

Για το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση κάνουν λόγοι οι επιχειρηματίες του κλάδου στο Ηράκλειο, οι οποίοι φοβούνται πως θα δουν τα μαγαζιά τους να ερημώνουν και τον τζίρο τους να πιάνει πάτο.

Τα έκτακτα μέτρα δεν θα αφήσουν σίγουρα ανεπηρέαστους τους χιλιάδες ξένους τουρίστες που βρίσκονται στο Ηράκλειο, λένε οι τουριστικοί πράκτορες, χωρίς όμως ακόμη να μπορούν να προβλέψουν τις απώλειες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι Ηρακλειώτες θεωρούν τα έκτακτα μέτρα ως αναγκαίο κακό και ευχή όλων να αποδώσουν γρήγορα.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA