Αποφασισμένος να διατηρήσει το σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει στην εμπρηστική ρητορική με απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον των δικαστών με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε απαξιωτικά για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στην διεθνή αρένα».

Συνεχίζοντας τον παραληρηματικό του λόγο, πρόσθεσε ότι «πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία».

«Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη νέα περίοδο οι σύμμαχοι της Τουρκίας σταδιακά θα αυξηθούν», είπε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Sabah, ενώ αναφερόμενος στη Γαλλία, είπε επίσης ότι «η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι: «Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».

Απειλές και από Τσαβούσογλου

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Αλγερινό ομόλογό του, αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η τροφοδότηση της έντασης στην περιοχή θα βλάψει μόνο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Sabah, ο τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η χώρα του, είναι υπέρ του διαλόγου «σχετικά με τα δικαιώματα και τους πόρους της Μεσογείου», για να αναφερθεί στο Καστελόριζο και να συμπληρώσει ότι «Εάν υπάρχουν όπλα που υπερβαίνουν το όριο, η Ελλάδα θα χάσει».

Στη γνωστή τακτική αντιστροφής της πραγματικότητας, ο Τσαβούσογλου, είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας μια εχθρική στάση : «Με την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα λαμβάνει προκλητικά μέτρα κατά του διεθνούς δικαίου. Δεν θίγουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε αφήνουμε άλλους να θίξουν τα δικά μας».