Σε ευθεία πράξη αμφισβήτησης του καθεστώτος των Δωδεκανήσων, ανακοινώνοντας πορεία στη Σμύρνη για την απελευθέρωση των νησιών από την Ελλάδα, προχωρά ο πρόεδρος του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα οργανώσει «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα».

Η πορεία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Σμύρνης από 12 επιτροπές του ακροδεξιού κόμματος, με 80 περίπου μέλη – εθνικιστές στη καθεμία, που θα παραπέμπει σε κάθε νησί ξεχωριστά των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μπαχτσελί είπε πως το θέμα των Δωδεκανήσων είναι «μία πληγή του τουρκικού έθνους που αιμορραγεί» και πως «αυτά τα νησιά άδικα, ντροπιαστικά και παράνομα πάρθηκαν από την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Μπαχτσελί ζήτησε να επανεξεταστεί το status των Δωδεκανήσων, λέγοντας πως θα κάνει το θέμα «σημαία» εντός και εκτός της χώρας του.

«Η Ελλάδα και οι τύραννοι αφέντες της θέλουν να μας περικυκλώσουν, αλλά έχουν τεκμηριώσει το κενό ιδιοκτησίας αυτών των νησιών. Η Τουρκία έχει δικαίωμα στα Δωδεκάνησα, έχει αναμνήσεις και ίχνη, που δεν σβήνουν», συμπλήρωσε

Τσελίκ για Καστελόριζο: Ανόητο για την Ελλάδα να παρατάσσει όπλα στις ακτές της Τουρκίας

Ενα νέο παράδειγμα πειρατείας χαρακτήρισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελλόριζο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ,  με μήνυμά του στο Τwitter.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  «η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο αποτελεί ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Είναι ανόητο στις ακτές της Τουρκίας να παρατάσεις όπλα».

Ο Ομέρ Τσελίκ προέβλεψε αποτυχία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο στα βήματα της Αθήνας. «Αντί να επιλύονται τα προβλήματα μέσω διπλωματίας και βάσει δικαίου, η Ελλάδα σαμποτάρει τη διπλωματία με πειρατικές συμφωνίες. Το αποτέλεσμα αυτών των βημάτων από την Ελλάδα θα είναι μία σοβαρή αποτυχία», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Αν η Ελλάδα θέλει να επιλύσει τα προβλήματα μέσω του δικαίου, η Τουρκία είναι ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής. Αν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με τη Γαλλία αντί να συνομιλείτε με την Τουρκία, θα δείτε πως είναι λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση σε κάθε της βήμα».