Για την επέκταση του φράχτη του Έβρου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τεχνητό εμπόδιο με πολλαπλό χαρακτήρα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε τόσο στην κατασκευή του νέου τμήματος του φράχτη όσο και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου μέρους του φράχτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου.

Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για ένα τεχνητό εμπόδιο με πολλαπλό χαρακτήρα, καθώς πέραν της αναχαίτισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τη συμβολή όπως είπε στην άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων, ο φράχτης θα λειτουργήσει παράλληλα ως αντιπλημμυρικό έργο προστατεύοντας για γύρω καλλιέργειες και τους γειτονικούς οικισμούς.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια ευρώ, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 8 μήνες, ενώ την κατασκευή του φράχτη έχουν αναλάβει οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Για το θέμα έκανε αναλυτική ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά με την «ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση – επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου» ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή του υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και των συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Ευάλωτα σημεία

Αναφέρθηκε στην απόπειρα παράνομης εισβολής, από 28.02.2020 έως 28.03.2020 μεγάλου αριθμού ατόμων από διάφορα σημεία των ποτάμιων και χερσαίων συνόρων του Έβρου την οποία απέτρεψαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν: Πρώτον η ύπαρξη του υφιστάμενου φράχτη που κατασκευάστηκε το 2012. Και δεύτερον η άριστη συνεργασία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού, με τη συνδρομή και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. Κοινή διαπίστωση αυτών των Σωμάτων είναι ότι υφίσταται ανάγκη για νέο τεχνητό εμπόδιο, νέο φράχτη, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Η διαπίστωση αυτής της ανάγκης οδήγησε στην απόφαση για ενίσχυση του υφιστάμενου και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου με πολλαπλό χαρακτήρα.

Άμυνα και πλημμύρες

Πρώτον, θα συμβάλει στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας. Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ περίπου και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα».