Ανακαλύψτε μαζί με το «GEO», όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης

 

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

 

Σε αυτό το τεύχος:

 

Aλόννησος, η νύμφη των Βόρειων Σποράδων

Τοπία που κινούνται ανάμεσα σε χιλιάδες αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και ένα ανθρώπινο περιβάλλον από μοναχικά ξωκλήσια, γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς, ταρσανάδες και οικίες φιγούρες ψαράδων.
Το νησί, το θαλάσσιο πάρκο, το έργο της ΜΟm για τις φάλαινες και τα δελφίνια, αλλά και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, το «ναυάγιο της Περιστέρας», που από φέτος μπορούμε να επισκεφτούμε με τη συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων.

 

Πλαστικά για μια χρήση; Όχι ευχαριστώ!
Το 80-85% των απορριμμάτων στις παραλίες μας είναι πλαστικά, ενώ το 50% από αυτά είναι πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. Τα πλαστικά μιας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα λεπτά, αλλά μένουν στο περιβάλλον για αιώνες.

 

Η διάσωση
Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βοηθήσει τον Ιούνιο του 2014 να απεγκλωβιστεί ο σοβαρά τραυματισμένος ερευνητής Johann Westhauser από το γιγαντιαίο σπήλαιο Riesending, το σπήλαιο με το μεγαλύτερο βάθος στη Γερμανία. Ένας άνισος αγώνας σε 1.000 μέτρα βάθος.
Εκατοντάδες διασώστες από όλη την Ευρώπη έσπευσαν να βοηθήσουν τον τραυματία. Για πρώτη φορά, όσοι ήταν μαζί του λένε τι πραγματικά συνέβη εκείνη την κρύα και αιώνια νύχτα.

 

 

Φύλακες και τιμωροί από το βασίλειο των νεκρών
Οι Γιορούμπα στο Μπενίν αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού. Φαντάζονται τον κόσμο χωρισμένο στα δύο: στον «κόσμο των ζωντανών» και στον «υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος κατοικείται από θεούς, προγόνους και άλλα πνεύματα. Οι πρεσβευτές του, που έρχονται άλλοτε ως τιμωροί και άλλοτε ως φύλακες, είναι οι Εγκουνγκούν.
Με μάσκες και μεγαλοπρεπείς φορεσιές, οι ιεροτελεστίες τους αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η μαγεία και ο μυστικισμός θα αποτελεί πάντοτε κομμάτι της καθημερινότητάς των Γιορούμπα.

 

 

Σκουριά: «Κόκκινο επίπεδο» συναγερμού
Η σκουριά καταστρέφει γέφυρες, διαβρώνει κτίρια, ανοίγει τρύπες σε φορτηγά πλοία και σπάει το μπετόν. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον κόκκινο καταστροφέα που, όπως και εμείς, έχει ανάγκη από οξυγόνο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διάβρωση, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι στις βιομηχανικές χώρες τα ετήσια έξοδα εξαιτίας της διάβρωσης κάθε είδους μεταλλικών κατασκευών ανέρχονται στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι ειδικοί πιστεύουν πως το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25-30%, εάν οι εργολάβοι, οι μηχανικοί και οι τεχνικοί εφάρμοζαν με συνέπεια αντιδιαβρωτικές τεχνικές.

 

 

Το θαύμα των 7 λιμνών

Οι ορεινές λίμνες στο οροπέδιο του εθνικού πάρκου Triglav στη Σλοβενία λάμπουν η μία δίπλα στην άλλη, πράσινες, μπλε του ουρανού, τιρκουάζ. Η πεζοπορία στις επτά καλλονές της Σλοβενίας είναι από τις πιο αγαπημένες ορειβατικές εκδρομές στη χώρα. Περιήγηση σε αυτό τον ξεχωριστό τόπο που περιβάλλεται από τις Ιουλιανές Αλπεις, αλλά και πληροφορίες και προτάσεις για ταξιδιώτες που αγαπάνε την περιπέτεια.

 

 

Αγόρασέ με!

Πρέπει συνεχώς να αγοράζουμε προϊόντα. Να συγκρίνουμε μάρκες, τιμές, προδιαγραφές. Πώς παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις; Τι ρόλο παίζει το ασυνείδητο; Πώς αξιοποιούν τη σύγχρονη έρευνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου οι ειδικοί του marketing ώστε να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς και να μας βάλουν ακόμα πιο στοχευμένα σε πειρασμό;

 

 

7 ερωτήσεις για τα οστά και τους μυς

Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την πλάτη, τις αρθρώσεις ή τους μυς. Ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν κυρίως η διατροφή και η άσκηση. Στο άρθρο δίνονται απαντήσεις σε επτά ερωτήματα, όπως «Τι βοηθάει στην οστεοπόρωση»; «Μπορεί η αρθρίτιδα να ανακουφιστεί με τη σωστή διατροφή;» «Πώς καταπολεμάμε τις μυϊκές κράμπες»; «Τι πρέπει να κάνουμε όταν τραυματιζόμαστε κατά τη διάρκεια της άθλησης;»

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: 
«Εισαγωγή στον ΣπινόζỀ1,40