Διαφωνίες ακόμα και εντός της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλεί η απάντηση στο γρίφο του ανοίγματος των σχολείων, με την ημερομηνία που θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι να παραμένει μέχρι και σήμερα, 30 Αυγούστου, άγνωστη.

Η απόφαση αναμένεται από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την Τρίτη, με την τελική απόφαση να αναμένεται να λάβει αύριο, Δευτέρα, η κυβέρνηση, μετά τη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς επιστήμονες.

Πρόκειται για μια απόφαση που μόνο εύκολη δεν είναι, αφού ακόμα και η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.

Διαφωνούν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, απαιτείται να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως τουλάχιστον τις δυο πρώτες εβδομάδες οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής. «Η γνώμη μου είναι εκ περιτροπής και εάν όλα πάνε καλά μετά από δυο εβδομάδες να πάνε κανονικά. Νομίζω στις 7, θεωρώ ότι οι γονείς θα έχουν γυρίσει» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Την ίδια στιγμή, άποψη για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 του Σεπτέμβρη εκφράζουν δυο ακόμη λοιμωξιολόγοι.

«Η γνώμη μου είναι στις 7. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας τι θα γίνει το χειμώνα ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το Δεκέμβριο» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Το 7 ή το 14 δεν μας προσφέρει τίποτα, το χειμώνα θα δούμε πως θα είναι τα πράγματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά πως δεν έχει πειστεί ότι προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από τη μείωση των μαθητών στις τάξεις.

Μέρα αποφάσεων η Δευτέρα

Όπως σημειώνεται αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση, μετά και από εισήγηση της επιτροπής, την οποία στη συνέχεια θα ανακοινώσει την Τρίτη η υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Αναφερόμενος στην εν λόγω εισήγηση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διατύπωσε την εκτίμηση πως αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχιστεί, τότε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.