Μήνας-φωτιά είναι ο Αύγουστος για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας καθώς όχι μόνο θα κλείσει με νούμερα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στο άνοιγμα των σχολείων όσο και στην λήψη (ή όχι) νέων μέτρων.

Και μπορεί να μην σπάσαμε το φράγμα των 300 κορυσμάτων της ημέρα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο δεν έχουμε πέσει και κάτω από τα 1.000 κρούσματα τα βδομάδα,καθώς τις τελευταίες 7 ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.621 μολύνσεις από τον COVID-19.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την Τετάρτη 26/8 η χώρα μας σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 293 μολύνσεις.

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Εκτός όμως από τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους ειδικούς, κομβικό θεωρείται και αυτό το τριήμερο εξαιτίας της επιστροφή των εκδρομέων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί και οι αρχές, η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών.

Ο Αύγουστος όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με νούμερα ρεκόρ από την απαρχή της πανδημίας στη χώρα μας καθώς όπως εξήγησε και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού.

«Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους

«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Κοροναϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες

29 Αυγούστου: 177 κρούσματα

28 Αυγούστου: 270 κρούσματα

27 Αυγούστου: 259 κρούσματα

26 Αυγούστου: 293 κρούσματα

25 Αυγούστου: 168 κρούσματα

24 Αυγούστου: 170 κρούσματα

23 Αυγούστου: 284 κρούσματα

 «Πονοκέφαλος» η επιστροφή στα θρανία

Γονείς και εκπαιδευτικοί – με τους τελευταίους να επιφορτίζονται και με το ρόλο του παιδονόμου και του υγειονομικού επόπτη – αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων.

Η αντιπαράθεση επιστημόνων σχετικά με την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και κυρίως τις συνθήκες που θα επικρατούν στις τάξεις εντείνει τους φόβους. Πόσο μάλλον όταν με επιχειρήματα που χάνουν τη μάχη με τη λογική προσπαθούν να πείσουν ότι τάξεις με αριθμό μαθητών που αγγίζει το 25 και το 30 είναι ασφαλείς.

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά όλα δείχνουν ότι θα χτυπήσει τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια-, με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Χωρίς βέβαια να λείπουν οι αντίθετες γνώμες που προκρίνουν το άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου, με το τελευταίο επιχείρημα που έχει προστεθεί στη διαμάχη να είναι ότι επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απότομη έξαρση κρουσμάτων όταν ξεκινήσει το κρύο και ο κόσμος κλειστεί σε εσωτερικούς χώρους και τα σχολεία να πρέπει να ξανακλείσουν, καλό θα είναι οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο και ώρες μαθήματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές και με τους γονείς να βομβαρδίζονται με δυσνόητες πληροφορίες για τον ιό και όλες αυτές τις -ενίοτε αντικρουόμενες- απόψεις είναι μάλλον ασφαλές να ειπωθεί ότι εάν οι κυβερνητικές απαντήσεις που θα δοθούν την 1η Σεπτεμβρίου δεν είναι πειστικές και δεν δείχνουν ύπαρξη σχεδίου και πραγματική γνώση των προβλημάτων και των κινδύνων ο ρόλος του σχολείου ως τόπος κοινωνικοποίησης των παιδιών, δημιουργίας φίλων και ισορροπημένης προσωπικότητας θα αποτύχει. Κι αυτό, γιατί αν οι γονείς πειστούν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το «βλέπουμε και κάνουμε» ρισκάροντας επικίνδυνες πρακτικές θα γεμίσουν τα παιδιά με τόσα «μη» και «πρόσεχε» που θα σιχαθούν το σχολείο.

Το ζήτημα με τους χώρους εργασίας

Σαφείς απαντήσεις και προγραμματισμός δεν χρειάζεται όμως μόνο για τα σχολεία αλλά και για τους χώρους εργασίας. Ήδη πολλές επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να υποβληθούν σε τεστ για τον ιό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Στις καλές περιπτώσεις το κόστος επιβαρύνει τον εργοδότη, σε πολλές όμως πρέπει και αυτό το κονδύλι να αφαιρεθεί από τον ήδη τσακισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, με τις πρώτες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παράλογες απαιτήσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα Σωματεία να ζητούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Τα δύσκολα είναι μπροστά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον ιό και σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του. Χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως σχεδιασμός για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, πριν βγουν και οι έλληνες -«ψεκασμένοι» μαζί με απηυδησμένους – στους δρόμους να φωνάζουν ο «κοροναϊος είναι ένα ψέμα» και να αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σύψας: Τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν τον Δεκέμβριο

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα έθεσε για πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».

Ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τα «σκαμπανεβάσματα» που παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός είναι καλύτερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.

Μαγιορκίνης: Δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας από τον Οκτώβριο

Δύσκολο θα είναι το Φθινόπωρο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

“Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί”, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που έδωσε στο ένθετο “Secret” της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει πως από τον Οκτώβριο, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα κλειστεί σε χώρους και αυτό θα έχει κατά συνέπεια δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας της νόσου Covid-19.

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στην Αττική

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 177 νέα κρούσματα και έναν θάνατο από κοροναϊό.

Από αυτά τα κρούσματα, τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9977, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από τα 156 εγχώρια κρούσματα,  τα 21 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 18 με γνωστές συρροές και 12 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.