«Δικαστικό μαρτύριο χωρίς τέλος» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους μετά την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρείται να «κλείσει το θέμα».

Η καταβολή των αναδρομικών σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων – απέκλεισε από το δικαίωμα αυτό χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους – κατ’ ουσίαν «σπρώχνει» έναν μεγάλο αριθμό απομάχων σε νέες δικαστικές προσφυγές.

Ηδη, δικηγόροι που εξειδικεύονται σε συνταξιοδοτικά θέματα επισημαίνουν την ανάγκη προσφυγών των συνταξιούχων προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεων που αφορούν το επίμαχο εντεκάμηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016.

Η κυβέρνηση επέλεξε να περιορίσει τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (όταν εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου), αποκλείοντας τα ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση ελήφθη ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες – κατά τους νομικούς της συμβούλους – αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις.

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι θα είναι μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί – με τη συγκεκριμένη ερμηνεία – θα φθάνει το ύψος των 1,4 δισ. ευρώ (αντί των 3,9 δισ. που ήταν το συνολικό ποσό όλων των περικοπών για το εντεκάμηνο).

Το ποσό αποφασίστηκε να καταβληθεί εφάπαξ εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ με την καταβολή, όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αντίθετα, ζωντανές παραμένουν οι αξιώσεις για 250.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν όλες τις νόμιμες αξιώσεις που τους επιδίκασαν αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Οσοι δεν άσκησαν αγωγές δυνητικά έχουν δύο επιλογές:

  • Είτε τη συμβιβαστική επίλυση, «όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης», δηλαδή να αρκεσθούν στην επιστροφή των αναδρομικών μόνο για την παροχή της κύριας σύνταξης.
  • Είτε να ασκήσουν αγωγές μέχρι 31.12.2020, και με νομική βεβαιότητα να πάρουν αναδρομικά και για τις τρεις παροχές: σύνταξη, επικούρηση, δώρα.

Επιπλέον αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν οι 1.300.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΟΓΑ για τα δώρα ύψους 600 – 700 ευρώ.

Με τη λύση που προωθήθηκε από την κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία δημιουργούνται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων ως προς τα αναδρομικά και την αντιμετώπισή τους.

  1. Οσοι δικαιούνται αναδρομικά και έχουν προσφύγει και δικαστικά ασκώντας αγωγή. Σε αυτήν ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έπαιρναν κύρια σύνταξη πάνω από €1.000 ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους ήταν άνω των €1.000 και ήδη έχουν ασκήσει αγωγές. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν το ποσό που θα τους αναλογεί για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη, ενώ διατηρούν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά όταν θα εκδικαστεί η αγωγή τους.
  2. Οσοι δικαιούνται αναδρομικά και μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το ποσό που αναλογεί στην περικοπή της κύριας σύνταξης και με βάση την τροπολογία κάθε άλλη απαίτησή τους αποσβένεται. Αυτό σημαίνει ότι από την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων δεν θα έχουν καμία άλλη απαίτηση. Η συγκεκριμένη κατηγορία αν επιθυμεί να προσφύγει δικαστικά τότε θα πρέπει να το κάνει ως την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών.
  3.  Οσοι δεν δικαιούνται αναδρομικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι συγκεκριμένοι δεν θα λάβουν ποσά είτε έχουν προσφύγει δικαστικά είτε όχι. Βέβαια για να έχουν μια ελπίδα σε πιθανή διεκδίκηση, καθώς πλέον με την κυβερνητική τροπολογία αποκλείστηκαν από την όποια παροχή, θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά εντός της πενταετίας από το 2015, δηλαδή ως το τέλος του 2020.