Ολα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 20 ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας – Τουρκίας είναι αντιμέτωποι, εκεί όπου οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, θέλουν, λένε οι στρατιωτικοί, ατσάλινη ψυχραιμία, υπομονή, προσοχή και κυρίως αποφασιστικότητα. Οι μέρες της επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο είναι πολλές. Οι θερινές άδειες έχουν ανακληθεί. Το ένστολο προσωπικό, ναύτες και αεροπόροι, χειριστές ραντάρ, βατραχάνθρωποι κ.α. βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα. Η κόπωση είναι φυσιολογική, αλλά το ηθικό είναι ακμαίο. Παραμένουν οι πάντες στο πόστο τους, νύχτα μέρα, υπεύθυνα, προσηλωμένοι στο καθήκον.

***
Τόσες μέρες μακριά από τις οικογένειές τους, τους γονείς, τα παιδιά, τους παππούδες τους και με την αγωνία του κορωνοϊού. Τα πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα παραμένουν «φορτωμένα», οι ασκήσεις συνεχείς, το ίδιο και οι παράνομες Navtex των τούρκων. Παρακολουθούν κάθε κίνηση του Oruc Reis, των τουρκικών φρεγατών, ξετρυπώνουν τουρκικά υποβρύχια, μετέχουν σε εικονικές αερομαχίες με τους εναέριους εισβολείς και διεξάγουν ασκήσεις, πότε με τους Αμερικανούς, πότε με τους Γάλλους, με τους Ιταλούς, τους Αραβες (των Εμιράτων), τους αδελφούς Κυπρίους, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν στόλοι οκτώ χωρών.

***
Επίδειξη σημαίας των Αμερικανών στα 22.000 πόδια

Ενα από τα θηριώδη βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, το B-52, οκτακινητήριο, που είχε πρωταγωνιστήσει στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, καθώς μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες, πέταξε στους ελληνικούς αιθέρες στα 22.000 πόδια, συνοδευόμενο από τέσσερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν απογειωθεί από την 337 Πτέρυγα Μάχης. Πέταξε κάνοντας επίδειξη σημαίας πάνω από την Αθήνα, εν συνεχεία πάνω από τη Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκε στα Σκόπια (πάντοτε με τη συνοδεία των ελληνικών μαχητικών, αφού η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της γειτονικής αυτής χώρας), προτού κατευθυνθεί Βόρεια, προς τη Μεγάλη Βρετανία.

***
Οι Αμερικανοί στο Αιγαίο καταθέτουν σχέδια πτήσεως

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, είναι ότι το αμερικανικό B-52 εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο από την Τουρκία, αλλά καταθέτοντας σχέδια πτήσεως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας. Δηλαδή τι είδους αεροσκάφος είναι, πόσο και ποιο είναι το πλήρωμά του, τι μεταφέρει, ποια είναι η πορεία του. Έτσι ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να καταθέτουν σχέδια πτήσεως. Κατέθεσαν οι Αμερικανοί πιλότοι τα σχέδια πτήσεως μόλις εισήλθαν στο FIR Αθηνών από την Χίο. Να σημειώσω ότι το B-52 πετά, κάνοντας επίδειξη σημαίας, στις πρωτεύουσες όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

***
Τα αδήλωτα τετραγωνικά των Ελλήνων

Κάπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν έως την Παρασκευή το μεσημέρι τα αδήλωτα τετραγωνικά τους. Και η προθεσμία λήγει την 31η Αυγούστου, εκτός, όπως μου είπε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, την τελευταία στιγμή, μέσα στο Σαββατοκυρίακο υπάρξουν και άλλοι που θέλουν να τα δηλώσουν. Τότε θα δώσει μικρή παράταση. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν είχαν δηλώσει όλα τα τετραγωνικά τους. Για παράδειγμα (ακραίο, αλλά πραγματικό) ένας είχε ακίνητο 200 τ.μ. και στην ΔΕΗ δήλωνε μόνον τα 100 τ.μ. Με την απόφασή του αυτή ο υπουργός γλίτωσε ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες (αυτούς δηλαδή που τα δήλωσαν) με επιπλέον πρόστιμα και τέλη και βάζει ετησίως στα ταμεία του κράτους περί τα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

***
Το ΚΙΝΑΛ για την 3η του Σεπτέμβρη

Το ΚΙΝΑΛ τιμά την (ιστορική) 3η του Σεπτέμβρη, αλλά λόγω κορωνοϊού την τιμά με αυξημένα μέτρα υγιεινής προστασίας. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει ανήμερα της επετείου στο Ζάππειο Μέγαρο με 50 (το πολύ) προσκεκλημένους. Θα μιλήσει η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία θα προβληθεί, μαθαίνω ένα φιλμάκι διαρκείας 8 λεπτών για το ΕΣΥ. Προηγουμένως όμως θα κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο μια εντυπωσιακή καμπάνια για το ΕΣΥ με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Γιώργο Γεννηματά και σε άλλα ιστορικά στελέχη που διαμόρφωσαν το ΕΣΥ. Αλλωστε και στην ομιλία της η κυρία Γεννηματάς θα αναφερθεί στο ΕΣΥ, στη δημιουργία του, στην πορεία του και στην αναγέννησή του. Να σημειώσω ότι η κυρία Γεννηματά ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία, για τη λειτουργία των σχολείων με την πανδημία, αλλά και για τις επιπτώσεις του φονικού ιού στην οικονομία.

***
Η ΚΝΕ δίνει αίμα!

Μαθαίνω πως λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19, όπου ασθενείς με σοβαρά προβλήματα χρειάζεται να μεταγγιστούν, αλλά και λόγω των γενικότερων αναγκών, παρατηρείται έλλειψη αίματος στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν έκκληση για αίμα! Η ΚΝΕ λοιπόν πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αιμοδοσία σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Στο κάλεσμά της λέει χαρακτηριστικά: “πως θα είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που αντί να καλέσει τη νεολαία να δώσει μαζικά αίμα, να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ κορωνοϊού για όλους τους νέους, επιλέγει να της «κουνά το δάχτυλο» και να τη στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να κρύψει τις δικές της, εγκληματικές ευθύνες. Η διοργάνωση αιμοδοσιών σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσει άλλη μια μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού”.

***
Το πρώτο φεστιβάλ στην εποχή του κορωνοϊού

Και αφού έγινε λόγος για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σας πληροφορώ ότι εφέτος “θα είναι… αλλιώς”! Αντί σε πάρκο σε… στάδιο! Από το Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας. Εκεί θα γίνει η κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο. Φεστιβάλ δηλαδή μόνο με καθιστούς και με όλα τα μέτρα προστασίας. Διαβάζω η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Κατά την είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις. Αυξημένη θα είναι η διάθεση τουαλετών και νιπτήρων στους χώρους με συνεχή καθαριότητα. Επίσης θα λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής. Θα ξαναδούμε δηλαδή παρόμοιες εικόνες με αυτές τις Πρωτομαγιάς…

***
Η οικία Κωστή Παλαμά

Τουλάχιστον χαρμόσυνο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ή η απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στη Πλάκα. Το κτήριο, στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς είχε κηρυχτεί το 1999 ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» (ΦΕΚ Β΄1579 (06.8.1999). Και όμως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από τους ιδιοκτήτες για την πώλησή κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν. Να λοιπόν που την λύση φαίνεται ότι θα δώσει το ΥΠΠΟ και μπράβο του διότι στην Ελλάδα ξέρουμε να λέμε πολλά για την σημασία της μνήμης, όχι όμως και να πράττουμε όταν έρχεται η ώρα…

***
Ερχονται οι μάσκες για τους μαθητές

Με ταχύτητα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις μάσκες που θα δοθούν δωρεάν σε μαθήτριες, σε μαθητές και σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία. Ηδη, όπως λέει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, οι διαδικασίες της προκήρυξης ολοκληρώνονται και οι μάσκες θα ετοιμαστούν ώστε να δοθούν αμέσως. Οπως αμέσως βγήκε και το κονδύλι των 6,5 εκατ. ευρώ για τις μάσκες.

***
Το φιλί της ζωής στο Καστελόριζο

Φιλί της ζωής για το Καστελόριζο αποδεικνύεται το 5ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο ακριτικό νησί. Μέσω του φεστιβάλ κάτι φάνηκε, επιτέλους, να κινείται. Ο τουρισμός εφέτος υπήρξε κατακόρυφα πεσμένος και ο βασικότερος -αν όχι ο μοναδικός- λόγος, είναι η νόσος Covid 19.

Το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία σήμανε αυτομάτως την απώλεια 200 περίπου τουριστών που τα τελευταία χρόνια έρχονταν καθημερινά ακτοπλοϊκώς από το Κας στη Μεγίστη .Επίσης, οι απόγονοι των κατοίκων του νησιού που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και στους οποίους, ουσιαστικά, οφείλεται η αναδόμηση και αναπαλαίωση της Μεγίστης, δεν κατόρθωσαν να έρθουν στα ίδια τους τα σπίτια λόγω του αυστραλέζικου lockdown. Παρ’ όλ’ αυτά το χαμόγελο δεν έχει χαθεί από τα πρόσωπα των ντόπιων ακριτών που ελπίζουν (όπως όλοι μας εξάλλου) σε καλύτερες μέρες.

***
Ο Αδωνις, το τένις και το… μποξ

Σαν μικρό παιδί έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης από τη χαρά του επειδή κέρδισε σε ένα αγώνα τένις στο ΟΑΚΑ, έναν 25χρονο πιτσιρικά. Η χαρά του έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν ο 25χρονος του αποκάλυψε πως είναι πρωταθλητής του… μποξ. Κάτι όμως που δεν επηρέασε τον κ. Γεωργιάδη και τον κέρδισε στα σετ. Οπως λέει ο ίδιος παίζει συχνά και με συναδέλφους του από τη Βουλή. Για παράδειγμα παίζει με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο πάντοτε κερδίζει.