Ας (ξανα)προσέξουμε τι είπε η Μέρκελ

Μία δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ προστέθηκε στον κατάλογο των προσπαθειών της διπλωματικής εξισορρόπησης δυνάμεων και της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αρθρο του Αγγελου Κωβαίου.

Μία δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ προστέθηκε στον κατάλογο των προσπαθειών της διπλωματικής εξισορρόπησης δυνάμεων και της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε μία τακτική συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και ενώ εξελισσόταν το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε:

«Ολοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα ζητήματα που θέτουν οι Έλληνες φίλοι μας. Πρέπει να ακούσουμε όσα λένε και να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο». Τα είπε αυτά σε συνδυασμό με μία επισήμανση ότι η σχέση Γερμανίας – Τουρκίας «είναι διαφορετική»…

Η αναφορά της καγκελαρίου με ταχύτητα ερμηνεύθηκε ως ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Μα δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητο κάτι τέτοιο; Φαίνεται πως δεν είναι.

Και εν τελεί, πόσο ξεκάθαρη είναι αυτή η στήριξη;

Αν προσέξει κανείς όσο πρέπει, θα κατανοήσει ότι δεν έχουμε κάποια ανατροπή. Λέγοντας αυτά η κ. Μέρκελ απέφυγε άλλωστε για μία ακόμη φορά να καταδικάσει κατηγορηματικά τις τουρκικές ενέργειες.

Και ίσως μία λεπτομέρεια της δήλωσης να είναι για μία ακόμη φορά η σημαντική: «Πρέπει να ακούσουμε όσα λένε (οι Έλληνες) και να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο».

Δηλαδή κάπου δεν έχουμε δίκιο, κατά τα όσα λέει η καγκελάριος. Πού ακριβώς; Κάτι θα εννοεί, κάτι θα έχει στο μυαλό της, κάπως έτσι μπορεί να θέλει να διαμορφώσει μία ατζέντα ενός επιδιωκόμενου διαλόγου, με την Ελλάδα να προσέρχεται με προκαταρκτική γνωμοδότηση ότι «κάπου δεν τα λέει καλά».

Με αυτά τα δεδομένα, το ζήτημα δεν είναι να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα ψυχρότητας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πρωτίστως το ζήτημα είναι να κατανοήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές παράμετροι στο τραπέζι και ποιες οι δικές μας δυνατότητες εύστοχων κινήσεων και ελιγμών.

Η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, σαφώς και έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά για την Ελλάδα. Κινείται όμως στο πεδίο του αυτονόητου, καθώς προφανώς κατανόησαν κάποιοι πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ότι τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες απειλήθηκε η διατάραξη ακόμη και των αυτονόητων αρχών, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων.

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Γερμανίας στην ελληνο-τουρκική διαμάχη δεν έχει ανατραπεί, για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της χώρας.

Απλώς η δήλωση Μέρκελ είναι μία νέα, κάπως πιο κομψή εκδοχή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk