Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και ειδικά η γρήγορη μετάδοση του ιού σε προνοιακές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Μετά τα τελευταία περιστατικά με τα δεκάδες κρούσματα σε οίκους ευγηρίας αλλά και το θάνατο κάποιων τροφίμων το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να πάρει νέα μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού ιδιαίτερα σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης στην σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη του κοροναϊού.

Η σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Εκτός από την κ. Μιχαηλίδου στην ενημέρωση θα βρίσκεται ακόμα ο υφυπουργόςς Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Μαζικοί έλεγχοι στην Αττική

Μαζικούς ελέγχους, που έχουν ως στόχο να οχυρωθούν οι προνοιακές δομές της χώρας και οι Μονάδες Φροντίδας των Ηλικιωμένων από τον κίνδυνο διασποράς μολύνσεων SARS-CoV-2, ξεκινούν κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με απόφαση που ελήφθη κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, «για την εξαιρετική συνεργασία και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν αποτραπεί μολύνσεις από SARS-CoV-2 και απώλειες ζωών στις ΜΦΗ Αττικής. Επιπροσθέτως τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα και την προάσπιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των προνοιακών δομών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο Γ. Πατούλης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επεσήμανε ότι «η στιγμή είναι κρίσιμη για την συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων αποτροπής μολύνσεων στις ευάλωτες ομάδες του Λεκανοπεδίου» και έθεσε στη διάθεση του ΕΟΔΥ τα κλιμάκια δειγματοληπτικών ελέγχων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, τα οποία, όπως είπε «με υψηλή εξειδίκευση και επαγγελματισμό διενεργούν δειγματοληπτικούς επιδημιολογικούς ελέγχους μέχρι σήμερα σε επιλεγμένος στόχους στην κοινότητα και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας».

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλες οι αδειοδοτημένες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων Αττικής, που ανέρχονται στις 130, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ωφελούμενους και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες κοινωνικές δομές που απειλούνται από τη διασπορά SARS-CoV-2, ιδιαίτερα όσο ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της απόφασης του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου του ΕΟΔΥ, το Κέντρο Επιχειρήσεων θα προβεί στην εκπόνηση «επιδημιολογικού επιχειρησιακού στοχευμένου σχεδίου».