Όλο και περισσότερα τραβάει το σκοινί μέρα με τη μέρα η Τουρκία, με τη γειτονική χώρα να δείχνει με κάθε τρόπο ότι παρά τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της περί αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο εκείνη δεν έχει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τελευταίο -χρονικά- χτύπημα, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Safak, ο Τούρκος συνταγματάρχης ε.α. και «ειδικός» σε θέματα ασφαλείας, Ουνάλ Αταμπάι προειδοποιεί την Ελλάδα πως εάν ρισκάρει πόλεμο «θα χάσει τα νησιά της και τη Δυτική Θράκη».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα που γράφει ότι είναι αβέβαιο το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα στην μεσολάβηση της Γερμανίας και πως η κοινή τετραμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας «έκλεισε την πόρτα της διπλωματίας», ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αταμπάι που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε υφαλοκρηπίδα και πως σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας «δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά».

Υποστηρίζεται, πρόσθεσε, ότι η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά τέτοιο δικαίωμα δεν υπάρχει και «γι’ αυτό η Τουρκία δεν έχει κάτι να διαπραγματευτεί».

Ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τα νησιά του Αιγαίου για πόλεμο, λέγοντας ότι από το 1830 η Ελλάδα έχει αυξήσει τα εδάφη της όχι με πόλεμο, αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών. «Αυτό έχει συνηθίσει και αυτό θέλει να κάνει. Προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να δημιουργήσει μια κατάσταση επί του εδάφους (τετελεσμένο). Εάν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα αναλάβει τον κίνδυνο του πολέμου».

Η Τουρκία, συνέχισε, είναι υπέρ του διαλόγου για να λυθούν όλα τα προβλήματα, ενώ η Ελλάδα λέει ότι συζητά μόνο ΑΟΖ και χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, εξοπλίζει νησιά, επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 μίλια και συνεχίζει να χρησιμοποιεί εναέριο χώρο 10 μιλίων ενώ έπρεπε να είναι στα 6, όπως είπε.

«Η Τουρκία, την στιγμή που επηρεαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, εάν χρειαστεί αντέχει τον πόλεμο, αλλά εδώ αυτή που θα χάσει είναι η Ελλάδα. Θα χάσει και πολλά από τα νησιά και θα χαθεί και η Δυτική Θράκη» ανέφερε ο Αταμπάι.