Λέω σήμερα να αρχίσω διαφορετικά, με μια ανάρτηση του ακτινολόγου του ΠΑΓΝΗ, Ευθύμη Φασουλάκη , που πραγματικά συγκλονίζει. Ο κ. Φασουλάκης, μετά από μία δύσκολη βάρδια στο νοσοκομείο αναφοράς της Κρήτης για τον κορωνοϊό, ανέβασε στο Facebook μια selfie, όπου είναι εμφανή τα σημάδια της μάσκας στο πρόσωπό του. Στην ανάρτησή του, γράφει για τη σπουδαιότητα της μάσκας λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως το χρήσιμο αυτό εργαλείο που κάποιοι αρνούνται να φορέσουν «εμείς παρακαλάμε να έχουμε κάθε μέρα ώστε να δουλεύουμε με ασφάλεια».

***
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι τριψήφια (χθες ανακοινώθηκαν 259 νέα κρούσματα),  οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο δείκτης R0 έπεσε από το 1. Είναι σήμερα στο 0,88. Βεβαίως οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε επιφυλακή και περιμένουν να ολοκληρωθεί το κύμα της επιστροφής των διακοπών.

***
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

Επί 24 λεπτά, χωρίς διακοπή και χωρίς να έχει έγγραφα μαζί του να συμβουλεύεται μιλούσε (στα αγγλικά) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ- Κάρενμπαουερ και της εξηγούσε την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς περιστροφές, που δυστυχώς για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας μεταφέρω. Οπως δεν μπορώ να σας μεταφέρω τι ειπώθηκε ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Ελληνα υπουργό Άμυνας παρά μόνον ότι η Τουρκία είναι υπονομευτική δύναμη στην εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ με μονομερείς ενέργειες διαχρονικά σε διάφορα μέτωπα με αποκορύφωμα την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

***
Ρωτούσε για τη… Ρωσία

Πάντως να ξέρετε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ρωτούσε, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάθε λίγο και λιγάκι την άποψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ για τη… Ρωσία, ωσάν αυτό να τον ενδιέφερε πρωτίστως. Ο κύπριος υπουργός Άμυνας έκανε μια ειδική πρόταση για λιμενικές διευκολύνσεις των πλοίων της ΕΕ σε κυπριακά λιμάνια. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα (Mega) είπε σαφέστατα ότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές δεν είναι ανεξάντλητες, ούτε είναι ανεξάντλητες από την Ευρώπη. Έως, τώρα, όπως μου είπε, είμαστε εχέφρονες και διαλλακτικοί, αλλά μπορείς να είσαι έτσι επ΄άπειρο;

***
Τηλέφωνο high security και με σφραγίδα

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που επικοινώνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επικοινωνία που, απ΄ό,τι θυμούνται οι διπλωμάτες, πρώτη φορά γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Αρκετές ημέρες πριν υπήρξε ειδοποίηση από τους Αμερικανούς ότι την τάδε ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Εν συνεχεία εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου δύο τεχνικοί για να συνδέσουν την αμερικανική τηλεφωνική συσκευή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Την ακριβή ώρα που είπαν ότι θα κτυπήσει το τηλέφωνο με τον πλανητάρχη στην άλλη γραμμή, κτύπησε. Εγγλέζος στο τηλεφωνικό ραντεβού του ο κ. Τραμπ.

***
Το ειδικό αυτό τηλέφωνο (μαύρου χρώματος και με πλήκτρα) δεν μοιάζει να είναι διαφορετικό από μία κοινή τηλεφωνική συσκευή πολλαπλών συνδέσεων. Αλλά εάν κανείς προσέξει καλύτερα τη, συσκευή τότε θα δει πάνω σ΄αυτήν μια επιγραφή: «Ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης», ενώ υπάρχει σε ευκρινές σημείο και η σφραγίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

***
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο πλανητάρχης χρησιμοποίησε τέτοια συσκευή για να συνομιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Κατά μία εκδοχή ήθελε η συνομιλία να γίνει μέσω των λεγόμενων «ασφαλών γραμμών», του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού τη συσκευή αυτή ορισμένοι έσπευσαν να την ονομάσουν «κρυπτογραφική τηλεφωνική συσκευή». Κατά μία άλλη εκδοχή ο Αμερικανός πρόεδρος όταν θέλει να συνομιλήσει για σοβαρά θέματα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συσκευές, ιδιοκτησίας Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά μία τρίτη εκδοχή (και ίσως η επικρατέστερη) είναι ότι θέλησε να μιλήσει με απόλυτη ασφάλεια (high security), τη στιγμή που θα ακολουθούσε και συνομιλία με τον Ερντογάν. Την εκδοχή αυτή τη δίνει ο κ. Γεραπετρίτης. Μετά το τηλεφώνημα προς τον κ. Ερντογάν ξανατηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη, προφανώς για να τον ενημερώσει τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

***
Οι στενές συνεργάτιδες του Πρωθυπουργού

Στην τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού ήταν παρούσες δύο από τις πλέον στενές συνεργάτιδές του, με πολύχρονη εμπειρία στις διπλωματικές σχέσεις και με πλούσια βιογραφικά. Πρόκειται για την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και την πρέσβη της χώρας μας στην Ουάσιγκτον (είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

***
Η ανησυχία του Καραμανλή

Επέστρεψε από τις πολυήμερες διακοπές του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και εμφανίστηκε στη Βουλή για να ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας για τις ΑΟΖ Ιταλίας και Αιγύπτου. Και που δεν είχε πάει: Σε νησιά (Τήνο, Κύθνο) και σε βουνά (για περπάτημα). Παρά τις παροτρύνσεις συνεργατών του αλλά των δικών του ανθρώπων (συγγενών κτλ) να ξυρίσει το μούσι, δεν το κάνει. Πάντως μου λένε ότι στους συνομιλητές του εκφράζει την ανησυχία του για τα ελληνοτουρκικά και κυρίως για το διάστημα των 70 ημερών που μεσολαβεί έως τις αμερικανικές εκλογές. Ισως εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα η Τουρκία, λέει.

***
Ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων στη Βουλή

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη μπροστά από το υπουργικά έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την ώρα της ψηφοφορίας για τις συμφωνίες ΑΟΖ Ιταλίας και Αιγύπτου. Ενα «πηγαδάκι προσωπικοτήτων» ξαφνικά σχηματίζεται. Ηταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Θα υπέθετε κανείς ότι η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα, ή τη συμφωνία για τις ΑΟΖ, ή ακόμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Ωστόσο θέμα της συζήτησης ήταν αποκλειστικά η ανταλλαγή… αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Τασούλας εξηγούσε ότι ο κ. Παπανδρέου του έφερε Μαυροδάφνη Αχαΐας, την οποία «αντάλλαξε» με τυρί Μετσόβου που του προσκόμισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός τα άκουγε όλα αυτά και χαμογελούσε, ενώ σε κάποια στιγμή, είπε ότι θα φέρει και αυτός παξιμάδια Κρήτης, ενώ, όπως έλεγε ο κ. Τασούλας επικρότησε την όλη ανταλλαγή. Σε κάποια στιγμή ο κ. Παπανδρέου πήγε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και εκεί έγινε η ανταλλαγή κρασιού και τυριού. Μόνον που ο κ. Τασούλας εκτίμησε ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που γίνεται ανταλλαγή προϊόντων. Από τώρα και στο εξής έλεγε, θα ανταλλάσσουμε… μάσκες.

***
Το… μπάτσελορ πάρτι του Κυρανάκη

Η άλλη σκηνή που επίσης θέλω να σας περιγράψω συνέβη στο περιστύλιο του Περικλέους, όταν ο Πρωθυπουργός συνάντησε τυχαίως τον (νιόπαντρο) Κώστα Κυρανάκη που εκείνη την ώρα συνομιλούσε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Στ. Λιβανό. Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε αμέσως στον κ. Κυρανάκη για τον γάμο του: «Να ζήσετε», του είπε, και εν συνεχεία η συζήτηση πήγε στο… μπάτσελορ πάρτι. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι το έκανε στη Ρόδο (στην οδό Σωκράτους στην Παλιά Πόλη των Ιπποτών) με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει ότι δεν «νομίζω να υπήρξε εκεί συνωστισμός;». Και τούτο γιατί στον γάμο του στην Κύθνο ο κ. Κυρανάκης κράτησε όλα τα μέτρα προστασίας, με λίγους καλεσμένους και χωρίς πάρτι.

***
Οι βουλευτές περιμένουν αποτελέσματα των τεστ

Δεύτερη μέρα τεστ για τον κορωνοϊό στη Βουλή και 170 βουλευτές περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα. Συνολικά έγινε το τεστ σε 1.100 άτομα, σε βουλευτές, σε υπαλλήλους της Βουλής σε αστυνομικούς και σε δημοσιογράφους. Επειδή η προσέλευση είναι μεγάλη, αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα τεστ και την προσεχή εβδομάδα.

***
Τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα

Με καθυστέρηση δύο ωρών πάντως ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη Βουλή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Τι είχε συμβεί; Αγνωστος τηλεφώνησε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή και ισχυρίστηκε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Κοινοβούλιο. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση της Αστυνομίας η οποία με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους έκανε τις σχετικές έρευνες χωρίς όμως να βρεθεί κάτι.

***
Αποζημιώσεις χωρίς δικαιολογητικά

Δείτε τώρα τι έγινε για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Εύβοιας. Δύο υπουργοί, οι Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Κώστας Καραμνλής και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης δημιούργησαν ειδική πλατφόρμα στο Gov.gr για αυτόματη αποζημίωση όσων (φυσικών και νομικών προσώπων) έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Ετσι, άμεσα για πρώτη φορά σε ψηφιακή φόρμα, οι πληγέντες θα αποζημιώνονται με 5. 000 ευρώ για κατοικίες και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις – χωρίς κατάθεση δικαιολογητικών. Η εξέτασή τους θα γίνεται μετά. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τετραπλάσιο πρόστιμο.

***
Επί του Περιστυλίου

Με τον ευρηματικό τίτλο «Επί του Περιστυλίου» (κατά το… επί του πιεστηρίου) κυκλοφόρησε η Βουλή των Ελλήνων το πρώτο ηλεκτρονικό (δεκαπενθήμερο) περιοδικό που είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της και θα αφορά όλα τα τεκταινόμενα στον Ναό της Δημοκρατίας. Το πρώτο τεύχος που ήδη έχει αναρτηθεί εκτός από τον απολογισμό του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, περιλαμβάνει θέματα για την πανδημία κ.ά. Εκτός από το ρεπορτάζ για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βουλή, θα φιλοξενούνται και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητές της, όπως οι διεθνείς αποστολές κλπ., ενώ θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση του κοινωνικού και πολιτιστικού έργου της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής που έχουν πλούσια δραστηριότητα.

***

Η καινοτομία του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής είναι ότι σε πολλά σημεία περιλαμβάνει ενεργούς συνδέσμους που επιτρέπουν στον αναγνώστη να παρακολουθεί βίντεο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών. Η προσδοκία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα είναι το περιοδικό να καταστεί δίαυλος εξωστρέφειας και επικοινωνίας με τους πολίτες.