Την θετική ψήφο της ευρείας πλειοψηφίας 178 βουλευτών έλαβε στην Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ –αν και επέλεξε το «παρών»- καταγράφηκαν οι 178 θετικές ψήφοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, 81 «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και 26 κατά από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Απουσίαζαν δυο βουλευτές της ΝΔ (Διγαλάκης και Γιαννάκης) για τους οποίους είχε ήδη ενημερώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ότι ο πρώτος βρίσκεται σε καραντίνα και ο δεύτερος δεν μπορούσε να προσέλθει για προληπτικούς λόγους υγείας, ενώ και οι δυο με επιστολές πρόθεσης ψήφου έκαναν γνωστή την θέση τους υπέρ της σημαντικής συμφωνίας – ανάχωμα στο παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής είχε τονίσει σχετικά με το αίτημα του κόμματός του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ότι με τον τρόπο αυτό ήθελε να θέσει κάθε βουλευτή ενώπιον των ευθυνών του για τυχόν επιπτώσεις από την συμφωνία για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ωστόσο πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και έστειλαν επιστολές με πρόθεση ψήφου που δεν προσμετράται.

Πρόκειται για τους κ.κ. Μιχαηλίδη, Ζουράρι, Λάππα, Γιαννούλη και την Άννα Βαγενά. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών υπογράφουν το σχετικό αίτημα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές προσέρχονταν στην ψηφοφορία ανά ομάδες των 60 λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί στις 8.00 το βράδυ, ενώ περί τις 4.00 το απόγευμα κι ενώ είχε ξεκινήσει μια ώρα νωρίτερα η διαδικασία, έγινε τηλεφώνημα στην αστυνομία που μιλούσε για βόμβα στην Βουλή, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ήταν φάρσα.

Η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο (όπως και με την γειτονική Ιταλία) είναι γεγονός, δίνοντας ώθηση στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία, ενώ μαζί με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων προς δυσμάς στα 12 ναυτικά μίλια, ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο της Ελλάδας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία ενισχύοντας την διεθνή εικόνα της και επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. ​