Σε συνέχεια της πρωτοφανούς θανατηφόρου έκρηξης που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020 και τις καταστροφικές συνέπειές της σε ανθρώπινες απώλειες, χιλιάδες τραυματισμούς καθώς και σε ανυπολόγιστες υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές, η χώρα μας ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρχών του Λιβάνου για παροχή βοήθειας, αποφάσισε να σταθεί αλληλέγγυα για μια ακόμα φορά στον λιβανικό λαό και να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες για τις οποίες έχει εκδηλωθεί σχετικό αίτημα βοήθειας από τις Αρχές του Λιβάνου και αυτές αφορούν κυρίως:

● Επισιτιστική βοήθεια
● φάρμακα & ιατροφαρμακευτικό υλικό και
● δομικά υλικά

Η μεταφορά του δεύτερου αυτού κύματος βοήθειας της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον Λίβανο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του αρματαγωγού «ΙΚΑΡΙΑ». Προβλέπεται ακόμα η εν λόγω βοήθεια να παραδοθεί στον Λιβανικό στρατό, ειδικές μονάδες του οποίου παραλαμβάνουν, συντονίζουν και διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον τελικό αποδέκτη.

Την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, με εντολή του Υπουργου Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει αναλάβει η Γεν. Δ/νση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) υπό την εποπτεία του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν η Πρεσβεία Λιβάνου στην Αθήνα και η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό.

Παράλληλα με την δράση του ΥΠΕΞ η Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ελληνολιβανική Πολιτιστική Ένωση και με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης, συλλογής και αποστολής ειδών βασικής ανάγκης προς ανακούφιση των πληγέντων. Ένα μέρος της βοήθειας έχει ήδη αποσταλεί αεροπορικώς, μέσω αεροπορικής εταιρείας. Πρόθεση για βοήθεια έχει εκφράσει και το ΚΚΕ στελέχη του οποίου ενημέρωσαν τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη για την πρωτοβουλία και τα υλικά που θα συγκεντρωθούν. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει εκδηλώσει και ο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας

Για θέματα που αφορούν την προσφορά προϊόντων οι επιχειρήσεις μπορούν να καλούν για πληροφορίες και βοήθεια στα τηλέφωνα της ΥΔΑΣ:
Κυρία Σοφιανού Άννα: 210 3682252 και κυρία Στρίκου Παναγιώτα: 210 3682114
καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gendirydas@mfa.gr
Για θέματα δημοσιότητας στο γραφείο τύπου του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία: Κύριος Απόστολος Τσοράκης +302103684518 tsorakis.apostolos@mfa.gr