Σε έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η κοινή συνέντευξη Tύπου του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την όποια πρόταση για διάλογο με την Ελλάδα με όρους, όπως σημείωσε ο ίδιος. Ήταν άκρως απειλητικός λέγοντας πως την επόμενη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα υπάρξει ατύχημα αλλά οι τουρκικές δυνάμεις θα πράξουν τα δέοντα.

Οι δηλώσεις του κ. Μάας στην Αθήνα περί συμπαράστασης στην Ελλάδα ενόχλησαν εμφανώς την Τουρκία.

Ο ΥπΕξ της Γερμανίας μπροστά στις επιθετικές τοποθετήσεις του τούρκου ομολόγου του, με διπλωματικό τρόπο, τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και πως το επίπεδο των σχέσεων δεν ικανοποιεί ούτε την ΕΕ, ούτε την Τουρκία αλλά ούτε και την Γερμανία. Για να απαντήσει ο Τσαβούσογλου πως η Άγκυρα δεν δέχεται όρους για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Μάας πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλήσουν απ’ ευθείας και ότι αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί με διπλωματία.

Όλα δείχνουν πως οι επόμενες μέρες μέχρι την σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι κρίσιμες. Καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σε εξέλιξη η άσκηση της Ελλάδας με Γαλλία και Κύπρο στον ευρύτερο χώρο που πλέει και το Ορούτς Ρέις με την συνδρομή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Παράλληλα στην ελληνική Βουλή θα κυρωθούν οι δύο συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η Άγκυρα δεν κρύβει πως είναι άκρως ενοχλημένη από αυτή την εξέλιξη. Πόσο μάλλον όταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν αρνητική για την περιοχή την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου και τις ενέργειες έρευνας υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Deutsche Welle