Ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα την επέκταση των χωρικών υδάτων και εν γένει την ελληνική εξωτερική πολιτική στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών.

«Είναι φανερό ότι υπάρχουν αντιφάσεις στην πολιτική», τόνισε ο κ. Καρακούσης. «Είναι αυτό που ο Β. Βενιζέλος έχει περιγράψει ως στρατηγικό ειρμό». Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση επικρίνεται, σύμφωνα με τον διευθυντή του Βήματος, «γιατί δεν έχει στρατηγικό ειρμό».

«Τι επιδιώκει; Επιδιώκει τον διάλογο ή κάτι άλλο», διερωτήθηκε.

«Όταν αποδεχτήκαμε τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, θέσαμε για 2ο ζήτημα εθνικής σημασίας, την είχαμε στην οικονομία, την έχουμε και στην εξωτερική πολιτική, δεχθήκαμε αρχικώς το Βερολίνο και την επομένη ανακηρύξαμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και ερεθίσαμε τους Τούρκους», εξήγησε.

«Υποθέτω πως οι Τούρκοι θεώρησαν ότι αυτό είναι ένα πεδίο για να αναπτύξουν την διεκδίκησή τους. Στείλανε το ερευνητικό, κι εμείς τον στόλο για να υπερασπιστεί το δικαίωμά μας το κυριαρχικό, το οποίο δεν το καλύπτουμε εντελώς και φτάσαμε σε ένα σημείο κλιμακούμενης έντασης», πρόσθεσε.

«Οι πληροφορίες που υπάρχουν όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους διαμεσολαβητές, υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι σε σημείο επιφυλακής ή επαγρύπνησης. Θεωρούν ότι οι μέρες είναι δύσκολες και μπορεί να οδηγήσουν σε γεγονότα», τόνισε ερωτηθείς για το που θα οδηγήσει αυτή η κλιμακούμενη ένταση με τη γείτονα χώρα.

«Επίσης θεωρούν ότι όπως έχουν διαταχθεί οι δυνάμεις, διπλωματικές και στρατιωτικές υπάρχει συγκέντρωση στρατευμένων εκεί, δεν θέλει και πολύ για να γίνει κάτι…».

«Οι δύο χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις και σκοπούς», αναφέρει ο κ. Καρακούσης.