Τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση ενός διαλόγου με την Τουρκία, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Χωρίς παρέμβαση τρίτων

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε προς τον Γερμανό συνομιλητή του και ουσιαστικά το διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, πως οι διερευνητικές θα πρέπει να γίνουν για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και «χωρίς την παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών».

Η συνάντηση του Χάικο Μάας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε εμβόλιμα στις συναντήσεις που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η ΕΕ ν’ αναλάβει τις ευθύνες της

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της Γερμανικής Προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.

Η προσφυγή στη Χάγη

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».

Αυτή την ώρα ο κ. Μάας μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία.