Με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με την ημέρα η ελπίδα όλων είναι πλέον ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες το εμβόλιο να φτάσει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, ωστόσο επιστήμονες τονίζουν ότι δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του.

Έτοιμο, πιθανότατα, τον Δεκέμβριο

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο εμβόλιο, αυτό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναμένεται να διανεμηθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τέλη του έτους, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προ ημερών, διαβεβαίωσε πως το νέο εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες.

Το εμβόλιο δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες

Αντίθετα, μιλώντας στο MEGA, o αναπληρωτής επικεφαλής επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων, Πιοτρ Κραμάρζ, τόνισε ότι ακόμα δεν βρισκόμαστε στην τελική φάση για την παραγωγή του εμβολίου.

«Από τη μία πλευρά, το πολύ θετικό είναι πως υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο, ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε δει τα τελικά αποτελέσματα-ποια θα είναι-συνεπώς δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες. Γίνονται όμως πολλές προσπάθειες».

Όσο αφορά τις πιθανές παρενέργειες, κυρίως τις μακροπρόθεσμες, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Το εμβόλιο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα τρία ευρώ ανά δόση, θα χορηγηθεί πρώτα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, στους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.