Για ίχνη «δηλητηρίασης» του Αλεξέι Ναβάλνι κάνει λόγο και το γερμανικό νοσοκομείο, Charite, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Reuters στην ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο αναφέρει πως «η ομάδα των γιατρών εξέτασε τον ασθενή λεπτομερώς μετά την άφιξή του. Τα κλινικά ευρήματα δείχνουν δηλητηρίαση από μια ουσία από την ομάδα δραστικών ουσιών που ονομάζονται αναστολείς της χολινεστεράσης».

Παράλληλα, το νοσοκομείο προσθέτει ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του Ναβάλνι. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο Ρώσος πολιτικός βρίσκεται σε τεχνητό κώμα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Το νοσοκομείο αναφέρει ότι η θεραπεία του Ναβάλνι γίνεται με χορήγηση ατροπίνης, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια καθώς οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, ιδίως στο νευρικό σύστημα, δεν μπορούν να αποκλειστούν σε αυτή τη φάση.

Η κλινική προσθέτει πως η ακριβής ουσία που προκάλεσε τη δηλητηρίαση στον Ναβάλνι παραμένει άγνωστη, ενώ σε εξέλιξη είναι μια άλλη πλήρης ανάλυση.

Το ανακοινωθέν καταλήγει σημειώνοντας ότι οι γιατροί παραμένουν σε στενή επαφή με τη σύζυγο του Ναβάλνι, Γιούλια.

Και η η Γερμανία εκτιμά πως είναι «αρκετά πιθανό» να έχει δηλητηριαστεί

Νωρίτερα και η γερμανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για «αρκετά πιθανό» ενδεχόμενο ο αντιπολιτευόμενος Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε κώμα στο Βερολίνο, να ήταν θύμα δηλητηρίασης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Πρόκειται για έναν ασθενή που είναι αρκετά πιθανόν να ήταν θύμα επίθεσης με δηλητήριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αιτιολογώντας την αστυνομική προστασία που έχει προσφερθεί στον Ναβάλιν στο νοσοκομείο του Βερολίνου.

«Η υποψία δεν αφορά ενδεχόμενο ο κ. Ναβάλνι να έχει δηλητηριαστεί μόνος του αλλά κάποιος να έχει δηλητηριάσει τον κ. Ναβάλνι και η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την υποψία αυτή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση (της γερμανικής κυβέρνησης), αλλά, για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Ναβάλνι μπόρεσε να εισέλθει γρήγορα στη χώρα με αίτημα της οικογένειάς του», είπε ο Ζάιμπερτ.

Κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, οι δημοσιεύσεις του οποίου, όπου κατήγγειλε τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ, καλύπτονταν ευρέως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι εισήλθε την Πέμπτη στο νοσοκομείο του Ομσκ, σε κώμα, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και συνδέθηκε με τεχνητό αναπνευστήρα, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία μέσα σε αεροπλάνο.

Οι συγγενείς του δηλώνουν ότι πρόκειται για «δηλητηρίαση από πρόθεση».

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε προχθές Σάββατο το πρωί στο Βερολίνο με αεροπλάνο που ναυλώθηκε από μια γερμανική ΜΚΟ, έπειτα από μια ημέρα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην οικογένεια του Ναβάλνι και τους Ρώσους γιατρούς, που δήλωσαν αρχικά πως η κατάστασή του ήταν πού ασταθής, προτού δώσουν την έγκρισή τους.

Ο αντιπολιτευόμενος λαμβάνει αυτή την ώρα θεραπεία στο νοσοκομείο Σαριτέ, ένα από τα πιο ξακουστά στην Ευρώπη.