Την καταδίκη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  από το νοσοκομείο Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιβηρία. Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του Charité – Universitätsmedizin  για τη μεταχείριση του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση».

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα αυτό που φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κυρίου Ναβάλνι. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν  ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι χωρίς καθυστέρηση. Ο ρωσικός λαός, καθώς και η διεθνής κοινότητα, ζητούν τα γεγονότα πίσω από τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».