Με το «παρών» αποφάσισε τελικά να εκφραστεί στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

Το δίλημμα

Στην απόφαση αυτή κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η κοινή σύσκεψη που έγινε νωρίτερα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, τα μέλη του πρωινού καφέ και οι αρμόδιοι τομεάρχες.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος το προεδρείο της ΚΟ που αποτελείται από τους Όλγα Γεροβασίλη, Νίκο Βούτση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, τα στελέχη του πρωινού καφέ, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης, καθώς και οι Γιώργος Κατρούκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών, και Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Το δίλημμα της Κουμουνδούρου μέχρι να παρθεί η εν λόγω απόφαση ήταν ανάμεσα στο παρών και την καταψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ θετικά γι αυτές τις συμφωνίες -κόντρα στην επίσημη γραμμή- είχε εκφραστεί η ομάδα Τσακαλώτου αλλά και οι «εκσυγχρονιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με το Νίκο Κοτζιά ο οποίος έχει ταχθεί κατά και των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Με μάσκες ασφαλείας

Πάντως κατά την έναρξη της κομματικής συνεδρίασης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο έδωσε το παρών με άκρως καλοκαιρινή εμφάνιση, χάρη στο μαύρισμα και την αξυρισιά, -ουσιαστικά έχει αφήσει μούσι- αλλά ταυτόχρονα φορούσε και μάσκα ασφαλείας και όχι απλώς τη χειρουργική ή έστω την πάνινη μάσκα που φορούν οι περισσότεροι για τον κοροναϊό.

Πάντως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν με την ίδια μάσκα ασφαλείας κατά τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 σήμερα το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τις δύο συμφωνίες για την ΑΟΖ (με Ιταλία και Αίγυπτο αντίστοιχα), ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν στην ολομέλεια της βουλής για επικύρωση.