Σε τρεις άξονες κινείται η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Εξ’ αποστάσεως εργασία και ευπαθείς ομάδες

Στο πλαίσιο της «προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας» όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καθορίζει με απόφασή του το αν ο εργαζόμενος θα δουλεύει με εξ’ αποστάσεως εργασία.

Δεύτερον ο εργοδότης οφείλει να εξασφαλίσει την εξ’ αποστάσεως εργασία εφόσον το ζητήσουν εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εξ’ αποστάσεως εργασίας δίνεται η δυνατότητα της αναστολής της σύμβασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα σε περίπτωση που ο εργοδότης παραβιάσει την παραπάνω διάταξη (δηλαδή ενώ μπορεί δεν εξασφαλίζει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση) θα του επιβάλλεται πρόστιμο 5000 ευρώ.

Η αναστολή εργασίας ύστατο μέτρο …προστασίας

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το απόγευμα δήλωσε μεταξύ άλλων για την εξ’ αποστάσεως εργασίας και την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

«4ον. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και στους χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

– Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

– Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση».