Αποστολή, Καστελλόριζο

Υπό τις μαγευτικές μελωδίες του σπουδαίου μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη σηκώθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα. Πρώτον ταινία έναρξης του φεστιβάλ ήταν το θαυμάσιο και ευχάριστα πολυσχιδές ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκαρέντζου «Μάρκος», το οποίο πέρα από το ότι με συνεντεύξεις διαφόρων μουσικών και θεωρητικών καλύπτει όλη την μουσική και στιχουργική πορεία του Βαμβακάρη, λειτουργεί και ως γέφυρα επικοινωνίας του ρεμπέτικου με τη νέα γενιά. Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν η ιδέα της ανάλυσης της σύνδεσης του ρεμπέτικου με το χιπ χοπ, αφού (και) μέσω του τελευταίου, το πρώτο έχει αγγίξει νέους ανθρώπους.

Και δεύτερον, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, η Σοφία Παπάζογλου ταξίδεψε το κοινό με τραγούδια αφιερωμένα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τις «δικές μας ξένες», πρόσωπα όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Στέλλα Χασκήλ και η Μαρίκα Νίνου που διέπρεψαν ως ρεμπέτισες στο εξωτερικό.

Οι χαιρετισμοί στην πλατεία δράσης του φεστιβάλ που προηγήθηκαν ήταν σύντομοι και ζεστοί με τα φώτα στραμμένα κυρίως προς την κυρία Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και σαφέστατα, ψυχή του. Η κυρία Σαρίογλου αναφέρθηκε στον «πολιτισμό ως πράξη» και στην σημασία του «εμείς» σε μια εποχή στην οποία κυριαρχεί το εγώ. Αχόρταγη μελετήτρια της ιστορίας του Καστελλορίζου, η κυρία Σαριόγλου έχει τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο και το νησί αλλά και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το οποίο εκπροσωπεί καθότι αυτό διοργανώνει το φεστιβάλ σε συνεργασία άλλων φορέων όπως η Ecrans des Mondes (Γαλλία) και ο Σύνδεσμος Αναβίωσης Καστελλορίζου (Αυστραλία).

Εκτός άλλων μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και εκπρόσωπο του Προέδρου της Κυβέρνησης Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ, και ο αντιδήμαρχος του νησιού κ. Στράτος Αμύγδαλος.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί θα προβληθούν πολλές ταινίες εντός διαγωνισμού διεκδικώντας τα βραβεία Οδυσσέας, όσο και εκτός στο Πανόραμα. Επίσης μέχρι και την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020, το ειδυλλιακό Καστελλόριζο θα γίνει το επίκεντρο του πολιτισμικού ενδιαφέροντος για τους κινηματογραφόφιλους και όχι μόνο καθώς το φεστιβάλ επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους (ήδη πραγματοποιείται η έκθεση του Χρίστου Σιμάτου «Εκεί που σταματάει ο χρόνος» στην Δημοτική Αίθουσα του νησιού). Ιδιαίτερα για τα παιδιά θα δοθούν μαθήματα κατάδυσης, θα γίνουν παραστάσεις Καραγκιόζη και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα

Να σημειωθεί τέλος ότι όλα τα μέσα του Ομίλου ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Mega, One, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, in.gr) στηρίζουν την προσπάθεια που υπό αντίξοες συνθήκες γίνεται στο Καστελλόριζο, ενώ το Mega, εφέτος, είναι το τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης του Φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία της διοργάνωσης που έχει κάνει αίσθηση (στο παρελθόν έχει βραβευτεί εκτός άλλων το βρετανικό κανάλι ΒΒC).