Για τις προϋποθέσεις του διαλόγου με την Τουρκία και τις προκλήσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος .

Ο υπουργός τόνισε ότι ήδη από τον Μάρτιο η κυβέρνηση ήταν σε μεγάλη εγρήγορση και πως τα σύνορα ενισχύθηκαν, ειδικά μετά και την απόπειρα της Τουρκίας για παράνομη μαζική εισβολή από την πλευρά του Έβρου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ωστόσο ειδικά αυτήν την περίοδο στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης όχι μόνο λόγω του κοροναϊού αλλά και διότι «λόγω της έντασης με την Τουρκία, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κάθε πιθανή άφιξη, δεν ξέρουμε τι κρύβει από πίσω».

«Υπογράμμισε πως οι ροές έχουν μειωθεί θεαματικά από τον Μάρτιο, κατά 80-90%, ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα έτοιμη για τη διαχείριση και προστασία των συνόρων της» και πρόσθεσε πως «ειδικά με την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας, πρέπει να είμαστε 100 φορές πιο προσεκτικοί γιατί δεν ξέρουμε οποιοσδήποτε φθάνει στην Ελλάδα τι βρίσκεται από πίσω του – ποιος είναι, ποιος του είπε να έρθει στην Ελλάδα και γιατί».

«Να φύγουν τα πιστόλια»

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου με την Τουρκία ξεκαθάρισε πως για να έχει νόημα ένας τέτοιος διάλογος, πρέπει να γίνει χωρίς προκλήσεις, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και ενός μίνιμουμ εμπιστοσύνης. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στην παρούσα στιγμή και θα πρέπει να διασφαλιστούν, σημείωσε.

«Η κυβέρνηση έχει ζητήσει όχι μόνο να μην γίνονται έρευνες αλλά να αποσυρθούν οι στόλοι» για να υπάρχει πολιτική και στρατιωτική ηρεμία στην περιοχή, είπε.

«Δεν γίνεται να συνομιλείς κρατώντας στο χέρι τη σύμβαση του ΟΗΕ ή τη Συνθήκη της Λωζάνης και ο άλλος να έρχεται με το περίστροφο» είπε. «Πρέπει να φύγουν τα πιστόλια από τις ακτές και να σταματήσουν οι προκλήσεις».

Ως προς τα θέματα που θέλει να βάλει στο τραπέζι η Άγκυρα, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τι συζητά. «Η Ελλάδα έχει πρόθεση να πάει σε ειλικρινή και έντιμο διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως σε συνθηκολόγηση».

Για τους συμμάχους

Αναφέρθηκε επίσης στην στάση της ΕΕ και τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, ενώ άσκησε κριτική ως προς την στάση που τηρεί το ΝΑΤΟ, που εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» έναντι της Τουρκίας.