Λίγες ώρες πριν την εξειδίκευση των μέτρων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συνεχίζουν να «ξιφουλκούν».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης μίλησαν το πρωί στο MEGA για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι είναι σαφές ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες.

Όμως, για να πειστούν τα παιδιά, πρόσθεσε, δεν αρκούν μόνο οι δάσκαλοι, αλλά πρέπει και οι γονείς να συμβάλλουν σε αυτό.

Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως επειδή είναι έτσι η γεωγραφία της χώρας, τα παιδιά στις αίθουσες είναι λίγα. Ωστόσο υπάρχουν και αυτά με 23 ή και 30 παιδιά ανά τάξεις.

Υποστήριξε επίσης, ότι έχουν γίνει αυξήσεις στον αριθμό των εκπαιδευτικών, ενώ έχουν γίνει και μόνιμες προσλήψεις.

Για την τηλεκαπαίδευση, σημείωσε πως αυτή δεν είναι εφικτή σε πολλές περιπτώσεις κυρίως στα πανεπιστήμια όπου διενεργούνται εργαστήρια. Δυσκολία υπάρχει και στην διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς διακυβεύεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους.

Από την πλευρά της η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μία έξαρση της νόσου σημαντική, και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», τόνισε.

Στάθηκε ακόμη στο κυβερνητικό αλαλούμ που προέκυψε όσο αφορά την κάλυψη του κόστους της μάσκας σημειώνοντας ότι « η αρμόδια Υπουργός Παιδείας ζητούσε από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τις μάσκες, την ώρα που ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε για δωρεάν διάθεσή τους, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό να εγκαλέσει τα κόμματα για το αν είμαστε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαρχής καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο».

Σύμφωνα με την κυρία Τζούφη, χάθηκε πολύτιμος χρόνος το καλοκαίρι ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την βέλτιστη οργάνωση και προετοιμασία του ανοίγματος των σχολείων με όρους που θα διασφάλιζαν την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σαφής ήταν η θέση της κυρίας Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή ΚΙΝΑΛ, τομεάρχη παιδείας.«Η νόσος είναι σε εξέλιξη, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια».Τόνισε δε, ότι το άνοιγμα των σχολείων, έχει για κάθε κυβέρνηση έναν συμβολισμό «την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Κρύψαμε όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης πίσω από την πανδημία», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.  «Η μάσκα δεν είναι πανάκεια, πρέπει να υπάρξουν κι άλλα μέτρα» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον μέτρα προφύλαξης, όπως αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, μειωμένο αριθμό μαθητών εντός της τάξης, νέες υποδομές ειδικά στα αστικά κέντρα, αλλά και τεστ στους εκπαιδευτικούς με δημοσία δαπάνη.

Πώς βλέπουν οι γονείς το άνοιγμα των σχολείων

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων της κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος στάθηκε στον μεγάλο προβληματισμό ων γονιών, από τον περασμένο Απρίλη κιόλας, που δεν είναι άλλος από τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

«Θέλουμε τα παιδιά να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά υπάρχει προβληματισμός, γιατί από πλευράς κυβέρνησης το μόνο μέτρο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, 15 μέρες πριν, είναι η χρήση μάσκας, ενώ εμείς είχαμε θέσει μια σειρά από ζητήματα», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την κατάσταση που επικρατεί με τις αίθουσες. Υπάρχουν για παράδειγμα αίθουσες που είναι σε υπόγεια, δεν αερίζονται κλπ. Ενώ υπάρχει κενό και στην εκπαιδευτική διαδικασία που δεν ξέρουμε πως θα καλυφθεί». πρόσθεσε.