Δύσκολη η νύχτα στη Μάνη με την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Λαγκαδά το μεσημέρι του Σαββάτου να μαίνεται σε μια μεγάλη περίμετρο και με διάσπαρτα μέτωπα.

Με μήνυμα μέσω του «112» που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα, στους κατοίκους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, να είναι σε επιφυλακή σε όλη της διάρκεια της νύχτας και να παρακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο μεταξύ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της και επί τόπου επιχειρούν 155 πυροσβέστες, εκ των οποίων 49 σε πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 47 οχήματα.

Εκκενώθηκαν πέντε χωριά 

Νωρίτερα – για προληπτικούς λόγους- απομακρύνθηκαν, με ίδια μέσα, οι κάτοικοι πέντε οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά  Βάχος, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχει μεγάλη περίμετρο, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αφού ο άνεμος έχει κοπάσει


Ο δρόμος που συνδέει την Αρεόπολη με το Γύθειο είναι κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Μέχρι τη δύση του ηλίου, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν ισχυρά εναέρια μέσα -οκτώ ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Ώρες αγωνίας

Όσοι κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται στους δρόμους των οικισμών με υδροφόρες και όποια άλλα μέσα μπορούν να διαθέσουν για να συμβάλλουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις φλόγες έχουν παραδοθεί κάποια παραπήγματα και στάβλοι που βρίσκονται στις παρυφές οικισμών.

Δεύτερη φωτιά στο Γεράκι

Την ώρα που οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, επιχειρούσαν πυρόσβεση στην Ανατολική Μάνη, νέο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις και για αυτό το μέτωπο.

Στο σημείο έσπευσαν 29 πυροσβέστες με 9 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στην επιχείρηση μετείχαν δύο αεροσκάφη έως τη δύση του ηλίου.

Ερευνα για εμπρησμό

Όπως έγινε γνωστό με εντολή του αρχηγού του ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μετέβη στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό.

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Δημοσιεύτηκε από Votskaris George στις Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020

Δημοσιεύτηκε από Νεοκλής ΚρητικόςΓ στις Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020