«Ιδιοκτησία της χώρας μας, όπως η Αγία Σοφία» αποκαλεί τη Μονή της Χώρας η Άγκυρα, απαντώντας στην Αθήνα για τη μετατροπή του εμβληματικού μνημείου της βυζαντινής περιόδου σε τζαμί.

Σε ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως «προστατεύει όλα τα πολιτιστικά της περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της παράδοσης που προέρχεται από τον πολιτισμό και την ιστορία της, τα δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις».

Όπως τονίζει, η αλλαγή του καθεστώτος σε έναν χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Επίθεση στην Ελλάδα

Στο σημείο αυτό, η Τουρκία εξαπολύει επίθεση προς την Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας με το να μετατρέπει τα τζαμιά στην επικράτειά της σε εκκλησίες είναι η τελευταία που θα έπρεπε να μιλάει για σεβασμό στις άλλες θρησκείες.

«Η Ελλάδα που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη χώρα με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, προσπαθεί κιόλας να μας διδάξει» προσθέτει στο ίδιο προκλητικό ύφος.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει τεχνητές ατζέντες στην περιοχή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Καλούμε την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της για άλλη μια φορά και να παρέχει τις απαραίτητες ευκαιρίες στους μουσουλμάνους να λατρεύουν στη χώρα τους» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.