Την ανησυχία του για την πορεία της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του καθώς φέρεται να έχει δηλητηριασθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ακόμη πως οι στόχοι της ΕΕ για την κρίση στη Λευκορωσία είναι να σταματήσει η βία εναντίον των διαδηλωτών και των πολιτών και να εξασφαλισθεί ότι αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα διολισθήσει σε οικονομικό ή στρατιωτικό χάος.

«Η ουκρανική εμπειρία είναι σημαντική», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. «Κανένας δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στην Ουκρανία. Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να υπάρξουν στη Λευκορωσία μια άλλη Μαϊντάν και το χάος που επακολούθησε».

«Η Λευκορωσία δεν είναι η Ουκρανία, οι άνθρωποι εκεί δεν επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να υποστηρίξει τη σταθερότητα, τις συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές, την αντιπολίτευση και την ευρύτερη κοινωνία, την οικονομική ευημερία. Χωρίς να γείρει τη γεωπολιτική ζυγαριά της Λευκορωσίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», πρόσθεσε.