Ζήτημα ωρών θεωρείται η μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι από το νοσοκομείο της Σιβηρίας σε κλινική της Ευρώπης. Οι Ρώσοι θεράποντες γιατροί έδωσαν το «πράσινο φως», μετά από αλλεπάλληλα συμβούλια με τους ξένους συναδέλφους τους.

Γερμανική οργάνωση έστειλε στο Ομσκ ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για να μεταφέρει τον σφοδρό πολέμιο του Πούτιν σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Ο 44χρονος Ναβάλνι δίνει μάχη για τη ζωή του αφού ήπιε τσάι που είχε δηλητηριαστεί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Οι θεράποντες γιατροί που διέγνωσαν στο Ναβάλνι μεταβολική διαταραχή η οποία μπορεί να προκλήθηκε από την αιφνίδια πτώση σακχάρου, ανακοίνωσαν ότι δεν εντοπίστηκε δηλητήριο στο αίμα ή τα ούρα του. Βρέθηκε όμως μία χημική ουσία στα χέρια και τα ρούχα του.

Όμως η οικογένεια και οι σύμμαχοι του Ναβάλνι λένε ότι όσο παραμένει στη Ρωσία κινδυνεύει η ζωή του.

Η μεταφορά του Ναβάλνι, εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση των γιατρών, τόνισε το Κρεμλίνο.

Ο Ναβάλνι έχει φυλακιστεί πολλές φορές. Το Δεκέμβριο του 2019 η ρωσική αστυνομία τον είχε συλλάβει για πολλοστή φορά, μετά από επιδρομή στα γραφεία του Ιδρύματος του Κατά της Διαφθοράς. Οι αστυνομικοί είχαν σπάσει με λοστούς την είσοδο, καλύπτοντας στη συνέχεια την κάμερα με ταινία για να μην καταγραφούν οι ενέργειές τους.