Έρευνα για τις επιπτώσεις της φωτιάς στη Μεταμόρφωση ξεκίνησε χθες η Περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή, για πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις στα συγκεκριμένα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για τον προσδιορισμό επιβλαβών ουσιών.

Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν σε τέσσερα σημεία έως και 15 χιλιόμετρα περιμετρικά της περιοχής που ξέσπασε η φωτιά. Έπειτα από 10 ημέρες θα επαναληφθούν για να διαπιστωθεί πιθανή μείωση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων.

Τα αποτελέσματα από τις έρευνες, θα αναρτώνται ανά τακτά διαστήματα, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, στο Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο επίσης μετέχει στο Παρατηρητήριο, καταγράφεται σταθεροποίηση των επιπέδων των ρύπων σε όλη την περιοχή, μετά τις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, κατά το πρώτο 24ωρο.