Με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγεία  θα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκα από το νηπιαγωγείο έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και πλέον απομένει να ανακοινωθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού εντός της σχολικής κοινότητας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, ενώ δεν θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα βρίσκονται σε κάθε τάξη.

Η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων διατύπωσαν την πρόταση για τις μάσκες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την οποία και θα υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Την αποδεχόμαστε» είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον Alpha, παραπέμποντας για τις επιμέρους λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις της Δευτέρας.

Εξαιρετικό εργαλείο η μάσκα

«Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας, ενώ πρόσθεσε πως τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη -όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα, όταν αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.

«Στόχος να μην κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος»

Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κοροναϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

«Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Πώς «βλέπουν» οι εκπαιδευτικοί τα μέτρα για τα σχολεία

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία, Θεόδωρος Τσούχλος, η εκπαιδευτική κοινότητα «αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το υπουργείο και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν με το νέο κύμα της πανδημίας».

«Είναι σοβαρό ζήτημα, κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες. Υπάρχουν κλειστές αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να έχουμε τάξεις των 15 ατόμων» υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να καλυφθεί το κόστος των μασκών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς.

Ανησυχία για το κόστος

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία υπάρχει μεταξύ γονέων σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, καθώς, όπως δηλώνουν, το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγάλο.

«Είναι προκλητικό να υποστούν οι οικογένειες το κόστος της μάσκας από πλευράς του υπουργείου. Οι γονείς πληρώνουν ήδη αρκετά. Θεωρούμε ότι πρέπει ενιαία και καθολικά να παρέχει το υπουργείο μάσκες για όλα τα παιδιά. Επίσης δεν μας έχει ξεκαθαριστεί το τι είδους μάσκα αλλά και από ποιες ηλικίες θα πρέπει να τις φορούν οι μαθητές. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι από τους ειδικούς. Είναι ένα μεγάλο κονδύλι που δεν πρέπει να περάσει στην τσέπη των γονιών», σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η κυρία Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.

Ο Αρσένης Αθανασίου, φαρμακοποιός και μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών, ανεξαρτήτως κόστους. «Το κόστος σίγουρα είναι κάτι που απασχολεί, βέβαια δεν είναι απαγορευτικό, σίγουρα όμως δεν είναι και ευκαταφρόνητο» σημείωσε.

Μια χειρουργική μάσκα, μίας χρήσεως, κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ στον καταναλωτή, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 11 ευρώ για να καλύψει τις εργάσιμες ημέρες του μήνα ή τα διπλάσια όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που ενδεχομένως χρειάζονται δύο μάσκες μέσα την ημέρα.

«Είναι ένα κόστος που ίσως μπορεί και κάποια αρμόδια αρχή να καλύψει σε άτομα που οικονομικά είναι αδύναμα» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Το κόστος αυτό φαίνεται πως θα οδηγήσει τους περισσότερους στην επιλογή υφασμάτινης μάσκας, η οποία θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Γαργαλιάνος η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών, συστήνοντας την επιλογή της βαμβακερής μάσκας, η οποία μπορεί να πλένεται καθημερινά. «Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος, υποστηρίζοντας πως θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.