Με κάθε τρόπο προσπαθούν να ανασυντάξουν το ηθικό της τουρκικής ηγεσίας και των πολιτών της γειτονικής χώρας τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το περιστατικό της σύγκρουσης που είχαν η φρεγάτα «Λήμνος» και το «Kemal Reis».

Αφού αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο και μελάνι για το συμβάν, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να το χαρακτηρίσουν ως fake news, ήρθε η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας που δείχνει τις ζημιές που υπέστη το τουρκικό σκάφος, για να διαλύσει κάθε πιθανό σενάριο της τουρκικής ηγεσίας.

Πλέον, μέσα από τον Τύπο που στηρίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρείται μια παρουσίαση των επιπτώσεων που θα έχει για την Ελλάδα μια πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, προδιαγράφοντας μια ξεκάθαρη επικράτηση του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, που φιλοξενεί το θέμα με τίτλο: «Τι θα συμβεί σε περίπτωση πιθανού πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε απώλεια όσων έχει κερδίσει στο Αιγαίο.

Όπως σημειώνει ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του τουρκικού ΓΕΣ Ισμαήλ Χακί Πέκιν, η Ε.Ε. θα περιοριστεί μόνο στην πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας, σε ένα θερμό επεισόδιο και δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητες από αυτές στη Μέση Ανατολή ενώ επισημαίνει πως λόγω των πολλών μεγάλων και μικρών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα προστατεύσει με ευκολία σε μία πιθανή σύρραξη με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ολοένα και πληθαίνουν τα άρθρα σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ, που αναφέρονται στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στην ανατολική Μεσόγειο, με μερικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο και μεγαλύτερης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσει την τουρκική κοινή γνώμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ένα συνεχή κατήφορο.