Κανέναν απολύτως κίνδυνο δεν διατρέχουν τα παιδιά φορώντας τη μάσκα. Ούτε πρόβλημα αναπνοής υπάρχει, ούτε πρόβλημα αποπροσανατολισμού, ή ότι δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο των παιδιών, ούτε τίποτα βεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι Λοιμωξιολόγοι, μετά την εμφάνιση στο Διαδίκτυο ομάδων, «ομαδούλων», …«κινημάτων» και διαφόρων ύποπτων «επιτροπών», που καλούν τους γονείς αφενός να μην αφήσουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα και αφετέρου εάν τελικά θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας να μην τα στείλουν καθόλου στο σχολείο. Να θυμίσω και τούτα:

* Πρώτον: Ο νόμος προβλέπει ότι όποιος καλεί τον κόσμο σε απείθεια προς τους νόμους για την αναχαίτιση της διασποράς κορωνοϊού και διακινεί fake news και μυθεύματα, τιμωρείται.

*Δεύτερον: Η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου αναφέρει ως γιατρός ότι δεν υφίσταται κανένα ιατρικό πρόβλημα σε παιδιά ακόμα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

*Τρίτον: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος συστήνει απλώς την βαμβακερή μάσκα η οποία να πλένεται καθημερινά.

*Τέταρτον: Τελικές αποφάσεις ωστόσο για τα σχολεία, αλλά και για τις μάσκες δεν έχουν ακόμα ληφθεί αν και χθες (Πέμπτη) υπήρξε σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Και όλα αυτά την ώρα που καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και αυξήθηκαν σε 30 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Στη Μύκονο όμως συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα:

* Το ζευγάρι (Ισπανών) που ήταν θετικό στον κορωνοϊό και που έσπασε την καραντίνα πηγαίνοντας σε πάρτι με 400 άτομα. Ως δικαιολογία ειπώθηκε ότι έκαναν δεύτερο τεστ και βγήκε αρνητικό και για αυτό πήγαν σε πάρτι. Η δικαιολογία αυτή εξετάζεται…

* Υπήρξε έφοδος την Τετάρτη το βράδι της αστυνομίας σε πάρτι, με ναρκωτικά και με 500 ατόμων που δεν τηρούσαν κανέναν κανόνα υγειονομικής προστασίας σε πολυτελή βίλλα στη Μύκονο. Συνελήφθη ο διοργανωτής του πάρτι που είναι Μυκονιάτης, αφού προηγουμένως η Αστυνομία διέλυσε το πάρτι.

«Θωράκιση» των γηροκομείων έναντι του Coved-19

Την «θωράκιση» των γηροκομείων έναντι του Covid-19 ζήτησε, όπως μαθαίνω ο Πρωθυπουργός από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η έξαρση κρουσμάτων στα γηροκομεία ανησύχησαν τους Λοιμωξιολόγους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις ώστε να αναχαιτίσουν τον φονικό ιό. Ο Οίκος Ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον τη νέα εστία κορωνοϊού που προβληματίζει τους Λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση.

***

Ετσι την πολιτική ευθύνη των γηροκομείων πρόκειται να αναλάβει εφεξής η κυρία Μιχαηλίδου, η οποία από χθες βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Πρόκειται, μαθαίνω να εφαρμοστεί ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ για τον κορωνοϊό. Να προσθέσω ότι στην αρμοδιότητα της κυρίας Μιχαηλίδου είναι και οι παιδικοί σταθμοί. Και εκεί θα υπάρξει σύντομα οδηγία για τα μέτρα υγιεινής προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

***
Εισαγγελικές έρευνες στα γηροκομεία

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αγγελος Βάσσιος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του ιού στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου». Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έξι από τους ηλικιωμένους έχασαν τη ζωή τους.

***
Η Lockheed Martin στο Πεντάγωνο

Θα είναι η πρώτη επαφή εν μέσω πανδημίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με εκπρόσωπο οπλικών συστημάτων. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Μισέλ Εβανς ζήτησε (και το αίτημά της έγινε δεκτό) να συνομιλήσει από το Μέριλαντ των ΗΠΑ όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας με τον υπουργό Άμυνας, σήμερα (Παρασκευή) λίγο μετά το μεσημέρι. Αναμένεται να συζητηθούν το θέμα του προγράμματος της αναβάθμισης των F-16, η διεύρυνση της συνεργασίας της αμερικανικής αυτής εταιρίας με την ΕΑΒ και άλλα θέματα που έχουν σχέση με εξοπλισμούς. Να σημειωθεί επίσης ότι εταιρία αυτή κατασκευάζει και τα F-35.

***
Προσβολή προς τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Αποτελεί ευθεία προσβολή προς τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και όχι προσβολή προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η στάση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη όταν η Πρόεδρος επισκέφθηκε το νοσοκομείο πλησίον του ΚΥΤ της Μόριας και αυτό απουσίαζε. Αν και ο κ. Μουτζούρης ακολούθησε την Πρόεδρο σ΄όλες τις άλλες εκδηλώσεις, δεν πήγε στο νοσοκομείο (που είναι δωρεάν της Ολλανδικής κυβέρνησης και ήταν παρούσα και η πρεσβευτής της Ολλανδίας), αλλά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι «κάθε επέκταση, εμπλουτισμός, εκδήλωση και επίσκεψη στις δομές, η οποία συμβάλλει στην παγίωση της ύπαρξής τους δεν επιδοκιμάζεται». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης γίνεται πρωταγωνιστής αντιδράσεων στο θέμα του προσφυγικού, προκαλώντας ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στους κατοίκους των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου.

***
Τέλος τα εφετινά Αισχύλεια

Μετά από πολλή σκέψη, ατέρμονες προσπάθειες και κυρίως προσεκτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, προκρίθηκε πως για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας Υγείας το φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 θα πρέπει να ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας και Επικεφαλής της διοργάνωσης, Φώτιο – Παναγιώτη Τατάκη «η απόφαση αυτή είναι δύσκολη, κρίνεται όμως αναγκαία και τη συνομολογούμε, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι λίαν ανησυχητικά και σύσσωμη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης κάθε δυνατού μέτρου, που στοχεύει στη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των πολιτών».

***
Οι βουλευτές και τα μοριακά τεστ

Αρχίζουν σιγά- σιγά να επιστρέφουν οι βουλευτές από τις θερινές διακοπές τους που εφέτος ήταν μεγαλύτερης διάρκειας και πιο ανέμελες καθότι ούτε εκλογές υπήρχαν στον ορίζοντα, ούτε μνημόνια. Υπήρχε όμως ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού, έτσι οι περισσότεροι βουλευτές που επιστρέφουν υποβάλλονται σε εθελοντικό μοριακό τεστ, προτού αρχίσουν οι εργασίες της Βουλής την προσεχή Δευτέρα. Και στις αναρτήσεις τους θα εμφανίζονται με μάσκα. Ετσι βουλευτές που βρέθηκαν σε παραθεριστικούς προορισμούς όπου σημειώθηκαν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα η Αννα Καραμανλή (ήταν στον Πόρο) έσπευσαν με το πού γύρισαν στην Αθήνα να κάνουν τεστ. Το ίδιο έκανε και η Ολγα Κεφαλογιάννη και πολλοί άλλοι.

***
Επιστρέφει και η Πρόεδρος

Επιστρέφει από τις σύντομες διακοπές της στη Νάξο και Μυτιλήνη (και στο Κουφονήσι) και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εκλεισε και η ημερομηνία για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο εξωτερικό. Στις 21 Σεπτεμβρίου (εάν δεν υπάρχει έως τότε έξαρση των κρουσμάτων) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί επισήμως την Κύπρο, προσκεκλημένη του Προέδρου Αναστασιάδη

***
Το υπουργείο Εργασίας πέρασε τα τεστ

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κάλεσε στο υπουργείο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διενεργήσει το τεστ για τον κορωνοϊό. Οχι μόνον στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και στους υπαλλήλους που γυρνούσαν από τις άδειές τους. Ετσι το κλιμάκιο έφτασε στην οδό Σταδίου και αφού πρώτα έλεγξε συνεργάτες και υπαλλήλους που είχαν επιστρέψει από άδειες, έκανε το τεστ και στην υφυπουργό, στον νέο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνο Τσακλόγλου και σε πολλούς άλλους. Συνολικά, μαθαίνω, ότι οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ συνέλεξαν πάνω από 30 δείγματα.

***
Ο γάμος του βουλευτή

Πάντως ο φόβος της διασποράς του κορωνοϊού δεν στάθηκε εμπόδιο για τον γάμο νεαρού βουλευτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Το μόνο εμπόδιο είναι ο αυστηρός περιορισμός των καλεσμένων, αφού ο συγκεκριμένος πολιτικός και η μέλλουσα σύζυγός του τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Ετσι ο γάμος (που θα είναι ο πρώτος γάμος βουλευτή στον καιρό της πανδημίας) θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στενότατο μπορώ να πω…

***

Υπό την αιγίδα Σταϊκούρα …

Με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα το υπουργείο Οικονομικών έθεσε υπό την αιγίδα του διοργάνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ, η οποία θα λάβει χώρα 19 – 26 Σεπτεμβρίου 2020, με στόχο την περαιτέρω αφύπνιση για την πανδημία του κορωνοϊού. Στόχος της εν λόγω καμπάνιας είναι, μου λένε, η ενημέρωση και η δράση με ατομική και συλλογική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η αφύπνιση και εγρήγορση του κοινού για τη σημασία της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η διάχυση των μηνυμάτων μέσα από επικοινωνιακές ενέργειες σε πολλαπλά κοινά, η κινητοποίηση σε δράση και αλλαγή συνηθειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η συνεργασία και η ανάπτυξη προτεινόμενων δράσεων.

Η απόφαση Σταϊκούρα, όπως ο υπουργός αναφέρει δεν συνεπάγεται καμία επιβάρυνση για τον του προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που συμφωνήθηκε με την διοργανώτρια αρχή της πρωτοβουλίας είναι πως το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως στρατηγικός συνεργάτης και θα υποστηρίξει την καμπάνια «με τη χρήση των online και offline media», προκειμένου να ενημερωθεί και να αφυπνιστεί το κοινό.