Ολοι οι επιδημιολόγοι βεβαιώνουν πια οτι ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, βρίσκεται παντού σε ολόκληρη τη χώρα και απειλεί τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας.Τα κρούσματα διατηρούνται τριψήφια επί πολλές μέρες , παρά τα συνεχή μέτρα και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των υπευθύνων.

Δεν χωρεί πια καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έξαρση της πανδημίας ,η οποία θέτει υπό αίρεση το υγειονομικό πλεονέκτημα που διαμορφώθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ο κίνδυνος να περιπέσει η χώρα σε κατάσταση αντίστοιχη εκείνης που επικράτησε στην Ιταλία την περασμένη άνοιξη είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

Αν δεν υπάρξει γρήγορα συμμόρφωση των πάντων και δεν εφαρμοστούν απ’ όλους τα μέτρα της απόστασης, της μάσκας και της υγιεινής των χεριών τα νοσοκομεία θα γεμίσουν γρήγορα ,το σύστημα υγείας θα πιεστεί κατά τρόπο ασύλληπτο, οι θάνατοι θα πολλαπλαστούν και το αγαθό της δημόσιας υγείας θα χαθεί μονομιάς, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις εκφράσεις και εκδοχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Όσο σκληρό και αποκαρδιωτικό κι αν ακούγεται η χώρα μας θα βιώσει τραγικές καταστάσεις, χιλιάδες συμπολίτες μας θα πεθάνουν αναξιοπρεπώς, μόνοι και αβοήθητοι χωρίς κανένα στο πλευρό τους και το πιθανότερο είναι ότι θα κηδευτούν με συνοπτικές διαδικασίες σε ομαδικές ταφές, σχεδόν άκλαυτοι. Αυτή η μοίρα δεν ταιριάζει ούτε στις αξίες, ούτε στις παραδόσεις του λαού μας.

Οι Ελληνες δεν εύχονται τέτοιο τέλος ούτε στους εχθρούς τους. Πως άραγε θα ανεχθούν ένα τόσο θλιβερό τέλος για τους παπούδες και τις γιαγιάδες, για τους γονείς, για τους συγγενείς ,τους φίλους και τους γνωστούς τους; Γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλη οδός πέρα από αυτή της τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους ανεξαιρέτως. Είναι θέμα αξιοπρέπειας πια και εθνικής επιβίωσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ