Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα έσοδα από τον τουρισμό για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι τον Ιούλιο είχαν φτάσει στη χώρα μας 6 εκατομμύρια επισκέπτες ενώ φέτος μόλις ενάμισι εκατομμύριο. Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι αντιμέτωπη με λουκέτα και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στο ναδίρ βρέθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εισπράχθηκαν μόλις 678 εκατ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι οι εισπράξεις έφθασαν τα 5,41 δισ. ευρώ με τις απώλειες να αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Το μέλλον πολλών επιχειρήσεων προβλέπεται ζοφερό. Πολλά μαγαζιά θα κλείσουν μέσα στο χειμώνα. Εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Το κοντέρ των τουριστικών εσόδων τον Ιούνιο, όταν έγινε και η επανεκκίνηση του τουρισμού, σχεδόν μηδένισε, καθώς οι εισπράξεις έφθασαν τα 64 εκατ. έναντι των 2,56 δισ. ευρώ πέρσι.

Tην ίδια ώρα τα αυστηρότερα μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν πολύ νωρίτερα.

Η πανδημία άφησε τα πρώτα ορατά σημάδια στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούλιο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 125.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι φόβοι αυξάνονται για μεγαλύτερη τρύπα στα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο, καθώς τα νέα μέτρα οδήγησαν πολλούς τουρίστες να ακυρώσουν τελευταία στιγμή τις διακοπές τους.

Τον Ιούνιο οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος. Τώρα ο πήχης κατεβαίνει πιο χαμηλά ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ για το 2020, όταν πέρυσι είχαμε εισπράξει 18 δισ. ευρώ.

Απώλειες – ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις τουριστών

Κατάρρευση των εισπράξεων στον τουριστικό κλάδο αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των φορέων της αγοράς. Όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με απώλειες-ρεκόρ, ενώ οι αρνητικές εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης.

Η πτώση στις τουριστικές εισπράξεις συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, αγγίζοντας το 80%, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 2,9 δισ. ευρώ, και τις αφίξεις τουριστών στη χώρα να είναι μόλις 1,5 εκατ., όταν πέρυσι τον Ιούλιο έφτασαν στη χώρα μας 6 εκατ. τουρίστες.

Ο Αύγουστος εμφανίζεται επίσης υποτονικός.

Σε ό,τι αφορά στις συνολικές εκτιμήσεις για το 2020, οι εισπράξεις στον τουρισμό αναμένεται να αγγίξουν τα 3,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 80% σε σχέση με πέρυσι, και καταγράφοντας απώλειες 14,7 δισ. ευρώ.

Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζει εστιασμένα μέτρα στήριξης στον τουρισμό, τα οποία περιλαμβάνουν παράταση των αναστολών, της επιδότησης εισφορών και της μείωσης ενοικίου και ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο, με αναστολές πληρωμών όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.