Μπορεί να υπήρξαν πολλές προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, με επικρατέστερη να ανοίξουν όλα την 7η Σεπτεμβρίου (όπως ήταν άλλωστε και ο αρχικός προγραμματισμός) με μάσκες στους μαθητές (όλων των βαθμίδων) στους καθηγητές, με αυξημένα μέτρα προστασίας και με διαφορετικά διαλείμματα, αλλά η οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί κάτι που πρωτίστως ενδιαφέρει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

***
Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σήμερα (Πέμπτη) σε κοινή συνεδρίαση Λοιμωξιολόγων και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Στο πάρα πέντε όμως της απόφασης, δηλαδή την Τετάρτη το απόγευμα, μαθαίνω ότι υπήρξε και μία, ας την ονομάσω, «εναλλακτική», πρόταση. Ποια είναι αυτή;

***
Να ανοίξουν μόνον τα Δημοτικά στις 7 Σεπτεμβρίου με αυξημένα μέτρα προστασίας. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν αργότερα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα παιδιά του Δημοτικού θεωρούνται, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, λιγότερο ευάλωτα στον ιό. Αν και όπως μου λένε η πρόταση αυτή δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτή αφού επικρατεί η άποψη (για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λόγους) ότι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρέπει να πραγματοποιηθεί οριζόντια και σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες, ωστόσο είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί και στηρίζεται μόνον από μια μικρή μερίδα της επιτροπής Λοιμωξιολόγων

***
Αγωνία και για τα πανεπιστήμια

Επειδή γίνεται συνεχώς λόγος για σχολεία (Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια) αλλά όχι για τα πανεπιστήμια έχω να σας πω και τούτα: Οι αποφάσεις για τα πανεπιστήμια θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα (πιθανότητα και σήμερα Πέμπτη ή το αργότερο αύριο Παρασκευή). Η επικρατούσα πρόταση είναι τα πανεπιστήμια να ανοίξουν έτσι όπως ακριβώς έκλεισαν, δηλαδή μαθήματα εξ αποστάσεως, εκτός από τα εργαστήρια και όπου απαιτείται φυσική παρουσία.

***
Μύκονος Πάρος και Χαλκιδική

Τονίστηκε, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε για τον κορωνοϊό υπό τον Πρωθυπουργό ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση σε συγκεκριμένους παραθεριστικούς προορισμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν διαπιστωθεί κρούσματα νέων ανθρώπων (όλων ασυμπτωματικών) σε συγκεκριμένους δήμους της Αττικής, όπως η Γλυφάδα, η Βούλα και η Κηφισιά και ότι από την ιχνηλάτηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα αυτά προήλθαν από παραθεριστικούς προορισμούς της Μυκόνου, της Πάρου και της Χαλκιδικής. Σ΄αυτούς τους προορισμούς, έχουν επιβληθεί τα νέα μέτρα τύπου Πόρου.

***
Η κυρία Κοτανίδου για τους νέους

Πάντως, για να ξέρετε, η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου εκτιμά ότι η συμπεριφορά των νέων έναντι του κορωνοϊού αρχίζει να βελτιώνεται: « Από τις πληροφορίες που έχουμε διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία τω νέων τηρεί τα μέτρα προστασίας. Χρησιμοποιεί μάσκες, κρατά αποστάσεις, αποφεύγει τον συνωστισμό, πειθαρχεί στο ωράριο των μπαρ, αποφεύγει τα πάρτι. Είναι οι υπεύθυνοι νέοι της πατρίδας μας που σκέφτονται τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, το κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένοι νέοι που εξακολουθούν να νομίζουν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, ότι όλα είναι ένα παιχνίδι των πολυεθνικών για να πουλήσουν φάρμακα και μάσκες κτλ. Δεν έχουν δυστυχώς συναίσθηση του κακού που μπορεί να προκαλέσουν…». Το ερώτημα είναι πώς θα πεισθούν όλοι αυτοί, που κατά τους ειδικούς είναι μειοψηφία;

***
Μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας: Τόνισε ότι οι αφηγήσεις των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα κατά του ιού θα δείξουν στη μειοψηφία των Ελλήνων που αμφισβητεί τον κίνδυνο ότι το πρόβλημα αποτελεί πραγματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τους πολίτες, και δεν πρόκειται για κατασκεύασμα που ταιριάζει σε δυσνόητες θεωρίες συνωμοσίας.

***
Στο κόκκινο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα κρούσματα ωστόσο παραμένουν σταθερά από 200 (χθες ανακοινώθηκαν 217) και στο «κόκκινο» είναι πλέον η Αττική όπου καταγράφηκαν 89 κρούσματα, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 44 κρούσματα κορωνοϊού. Κατά την κυρία Κοτανίδου τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα από νοσηλευόμενους από κορωνοϊό.

***
Ο μαύρος Αύγουστος του Χαρδαλιά

Οχι δεν πρόκειται να επαναλάβω την ρήση του Ουμπέρτο Εκο, ότι τον Αύγoυστo δεν υπάρχουν ειδήσεις κάτι άλλωστε που δεν ισχύει. Απλώς θα αναφερθώ στον δύσκολο Αύγουστο που περνά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμα ο μήνας δεν έχει τελειώσει (έως ότου τελειώσει έχουμε ακόμα καιρό) και ο κ. Χαρδαλιάς δεν έφτανε που είχε να αντιμετωπίσει αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού (και μάλιστα σε γηροκομεία), είχε να αντιμετωπίσει τις φωτιές, πλημμύρες, σεισμό του έτυχε αυγουστιάτικα και ένας… μετεωρίτης. Ολα μαζί και όλα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει: «Πέφτει- πέφτει» ήταν το σήμα που ακουγόταν από παντού, αλλά πού πέφτει; Ο κ. Χαρδαλιάς και η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκαν αμέσως. Υπήρξε κινητοποίηση και για το 112 και τελικά στις 21.36 της Τρίτης φάνηκε ο μετεωρίτης. Ηταν ένα εντυπωσιακό λαμπρό μετέωρο που έγινε ορατό (το οποίο μάλιστα φωτογραφήθηκε) από πολλούς. Ο φωτεινός λαμπρός μετεωρίτης έπεσε τελικά στη θάλασσα, ανοικτά της Εύβοιας, Αύγουστο μήνα.

***
Οι πισώπλατες συντροφικές μαχαιριές

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά πολύ πισώπλατες μαχαιριές πέφτουν τελευταίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με αφορμή τη δήλωση για τις Παναγίες του Αλέξη Τσίπρα είτε κυρίως με αφορμή τη νέα ελληνοτουρκική κρίση. Δεν έφταναν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα προγραμματικά, τα ιδεολογικά, τα οργανωτικά, τα διαδικαστικά και ένα σωρό άλλα προβλήματα, ανέκυψε και σύγκρουση πολλών γραμμών και στην εξωτερική πολιτική. Δεν έχουν τέλος τα συντροφικά μαχαιρώματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας ανησυχία, αλλά και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, αλλά δεν κάνει και τίποτα. Απλώς παρακολουθεί με αμηχανία τους συντρόφους να… σφάζονται μεταξύ τους.

***
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από την Τρίτη στην Κουμουνδούρου (τελείωσαν όπως λέει οι διακοπές του) και θα προσπαθήσει να συμμαζέψει, τα ασυμμάζευτα, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα των 53+. Εδώ, λένε, δεν έγινε τίποτα με τα όσα είχαν κατηγορήσει τον Νίκο Παππά για τις κασέτες. Αντιθέτως υπήρξε κάλυψη. Οπως δεν έγινε τίποτα και με τις ισχυρές διαφωνίες για τη γραμμή περί «νέου ΄89». Θα μπορέσει, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος Τσίπρας να κάνει τώρα κάτι για τις διαφωνίες στα εθνικά θέματα; Επικρατεί διάχυτη ανησυχία και όσο περνά ο καιρός χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις τόσοι πιο πολλοί αμφισβητούν την κομματική γραμμή, την οποία χαράσσει πρωτίστως ο Πρόεδρος του κόμματος.

***
Τα θηριώδη πλοία των Αμερικανών

Μέσα σ΄ένα 24ωρο οι Αμερικανοί μας έστειλαν δύο θηριώδη πολεμικά πλοία τα οποία έδεσαν ήδη στη Σούδα. Ετσι μετά το γιγαντιαίο ελικοπτεροφόρο USS Hersel «Woody» Williams, έφθασε και το επίσης γιγαντιαίο high speed καταμαράν USNS Trenton του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το σκάφος αυτό είναι γνωστό σε πολλούς νησιώτες αφού πέρυσι είχε αγκυροβολήσει σε πολλά νησιά στο Αιγαίο (Σύρο, Ρόδο, Κρήτη) και χρησιμοποιείται κυρίως για τη στήριξη των υπερπόντιων επιχειρήσεων, τη διεξαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας και την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων. Και όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν έπλεε 50 ναυτικά μίλια επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με 40 κόμβους ταχύτητα και με νοτιοδυτική κατεύθυνση.