Το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού θα χτυπήσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την τελική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στις τάξεις ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Γονείς και μαθητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εφαρμογή του μέτρου καθώς θα κληθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Προβληματισμούς και ερωτήματα για τη χρήση μάσκας αλλά κυρίως για τον συγχρωτισμού των παιδιών στις σχολικές αίθουσες θέτουν δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας τα παιδιά θα προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα λειτουργήσουν ή όχι τα κυλικεία των σχολείων, ενώ την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης η υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στη Γερμανία έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία, με διαφορετικούς κανόνες σε κάθε κρατίδιο. Στη βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές.

Στη Γαλλία, παρακολουθούν τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανοίξει τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Ωστόσο υπάρχει διαμάχη κυβέρνησης – εκπαιδευτικών, με τους δεύτερους να ζητούν μάσκες παντού, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για χρήση μάσκας στους γενικότερους χώρους και τα αμφιθέατρα.

Στην Ιταλία το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη βόρεια Ιρλανδία τα σχολεία έχουν ανοίξει με ειδικούς κανόνες ανά περιοχή.

Μένει να φανεί το τι θα γίνει με την Αγγλία, όπου ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει έλλειμα σε αίθουσες και εκπαιδευτικούς, ώστε να τηρούνται και οι κανόνες ασφαλείας.