Ένας ακόμα θάνατος, ο δεύτερος σήμερα, ανεβάζει τη μαύρη λίστα του συνολικού αριθμού των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μας στους 235.

Πρόκειται για έναν 51χρονο άνδρα ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο έχει σταματήσει να δέχεται ασθενείς με covid-19 μέχρι το Σάββατο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απολύμανσης.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος. Πρόκειται για άνδρα 79 ετών που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Ξάνθης και κατέληξε στις 11.25 σήμερα το πρωί.

Ο 79χρονος είχε ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ήταν σύζυγος οικογένειας 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονη υποξυγοναιμία και αμφοτερόπλευρα διηθήματα.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη από τη νέα διασπορά κοροναϊού που εντοπίστηκε στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο υπεύθυνος του γηροκομείου, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μίλκας, διευκρίνισε πως τα θετικά κρούσματα εντοπίζονται σε 15 ηλικιωμένους του γηροκομείου και σε 7 εργαζόμενους. Χθες, μια 80χρονη τρόφιμος ανέβασε πυρετό και αμέσως κλήθηκε ο ΕΟΔΥ, οπού διενέργησε τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους της «Εστίας Παπαγεωργίου».

Κλήθηκε ο ΕΟΔΥ ο οποίος προχώρησε σε μοριακό τεστ σε όλους τους τροφίμους και το προσωπικό.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes, στη συνέχεια, οι 15 ηλικιωμένοι, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται γύρω στα 80 έτη, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος «έχουν ήπια συμπτώματα» ενώ τα 7 άτομα του προσωπικού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο π. Γεώργιος αναφέρει πως το επισκεπτήριο του γηροκομείου είχε απαγορευτεί από τον Μάρτιο, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι θα διανυκτερεύουν σε έναν ξενώνα δίπλα στο γηροκομείο, για να αποφευχθεί η μεταφορά του ιού.

Σημειώνεται μάλιστα πως στις 12 το μεσημέρι αναμένεται  να γίνει εκ νέου έλεγχος στο προσωπικό και τους τρόφιμους του γηροκομείου από τον ΕΟΔΥ, ενώ στον χώρο θα γίνουν απολυμάνσεις. Στην «Εστία Παπαγεωργίου» φιλοξενούνται 45 ηλικιωμένοι ενώ το προσωπικό στελεχώνουν 25 άτομα.

Η Θεσσαλονίκη έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό, ενώ η «Εστία Παπαγεωργίου» πρόκειται για τον δεύτερο οίκο ευγηρίας με κρούσματα. Υπενθυμίζεται πως από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, που αποτέλεσε την πρώτη εστία διασποράς του κοροναϊού σε ηλικιωμένους στην πόλη, έχουν καταλήξει συνολικά έξι ηλικιωμένοι.

14 κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ – Σταματά να δέχεται ασθενείς με τον ιό

Δεκατέσσερα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν τελικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέχρι και τις 21/8 το νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Λόγω της εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, μέχρι και τις 21/8 το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια».