Αποκαλυπτική είναι η φωτογραφία, με την ζημιά που υπέστη η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, ύστερα από την επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος.

Στις 12 Αυγούστου, η τουρκική φρεγάτα, που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην ελληνική φρεγάτα  «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr, δείχνει ότι το Kemal Reis υπέστη ρήγμα στο πρυμναίο τμήμα. H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».

Δείτε τη φωτογραφία:

«Αντιπλοίαρχε είσαι μάγκας»

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», ήρθε στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνήτη του ελληνικού πλοίου.

Οπως αναφέρει ο Βηματοδότης,  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του:

«Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της Λήμνου του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Αμυνας.

Πώς έγινε η πρόσκρουση

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου, η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», που συνόδευε το Oruc Reis, στην περιπλάνησή του στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, από λάθος χειρισμό του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.